DISTRIBUIȚI
YouTube

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a anunţat vineri că lucrează împreună cu Irakul la o cooperare ”judiciară” şi ”penitenciară” cu privire la problema jihadiştilor francezi deţinuţi în prezent în Siria şi ”care au luptat în Irak”, relatează AFP, potrivit news.ro .

După ce Ankara a lansat la 9 octombrie o ofenivă împotriva miliţiei kurde Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), europenii se tem că cei peste 12.000 de jihadişti deţinuţi de kurzi în Siria – dintre care 2.500-3.000 sunt străini – ar putea evada.


Citește și : Ken Loach: Brexitul distrage atenția oamenilor de la problemele reale

Bagdadul a propus în aprilie să-i judece pe jihadiştii străini deţinuţiîn Siria – în schimbul sumei de două milioane de dolari de persoană -, însă şeful diplomaţiei irakiene Mohammed Ali al-Hakim a insistat joi asupra faptului că această opţiune este valabilă doar pentru cei ”care au luptat în Irak”.

După ce a evocat în mai multe rânduri soarta tuturor jihadiştilor străini, Le Drian a prezentat aceste condiţii în faţa presei, la Erbil, în Kurdistanul irakian autonom.

”În ceea ce-i priveşte pe jihadiştii francezi care au luptat pe teritoriul irakian şi care au devenit în acest fel de deferit justiţiei din punctul de vedere al Irakului, am decis la cel mai înalt nivel (…) să studiem o cooperare judiciară, dar şi tehnică, penitenciară, umanitară”, a declarat el.

Între jihadiştii deţinuţi de kurzi se află 60 de jihadişti francezi şi soţiile lor, considerate de către autorităţi de asemenea radicalizate.

Franţa refuză, la fel ca alte ţări, să-i repatrieze din cauza temerilor de atentate şi ostilităţii opiniei publice.

Parisul pledează de luni de zile ca francezii deţinuţi în Siria să fie transferaţi şi judecaţi în Irak.

Însă autorităţile irakiene, aflate în plină criză politică în urma unei săptămâni de contestare antiguvernamentală sângeroasă, la începutul lui octombrie, se confruntă, la rândul lor, cu o puternică opoiziţie populară şi politică.

În total 14 francezi au fost condamnaţi deja în Irak, de un an şi jumătate, cu privire la ”apartenenţa” lor la Statul Islamic (SI) – majoritatea la pedeapsa cu moartea.

Citește și : Protestatarii din Barcelona AU BLOCAT accesul în Sagrada Familia

Cei mai mulţi au fost transferaţi din Siria, iar justiţia irakiană a stabilit că unii nu au comis vreo infracţiune în Irak. Însă ea s-a considerat competentă întrucât aceştia au tranzitat, la un moment dat, teritoriul irakian.

La finalul vizitei sale în Irak, ministrul francez nu a anunţat nicio măsură sau acord nou cu privire la jihadişti.

Doi jihadişti belgieni au evadat dintr-o închisoare, iar Consiliul de Securitate al ONU a avertizat cu privire la ”riscul dispersiei”.