DISTRIBUIȚI
European Parliament - Europa EU

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a denunţat „arestările masive” şi „folosirea disproporţionată a forţei” în cursul manifestaţiilor de sâmbătă din Rusia pentru eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP, potrivit agerpres.  

„Vom discuta luni despre viitoarele etape cu miniştrii afacerilor externe din UE”, a adăugat el într-o postare pe Twitter.


Citește și : Prima fotografie 3D a SARS-CoV-2

Uniunea Europeană cere eliberarea lui Aleksei Navalnîi şi această reuniune ar urma să prilejuiască o reflecţie asupra măsurilor care pot fi luate pentru a sprijini această cerere.

Mai multe state membre şi Parlamentul European cer adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, dar o astfel de măsură necesită unanimitatea celor 27.

Vineri, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin „eliberarea imediată” a opozantului rus, în cadrul unei convorbiri telefonice. El a exprimat „îngrijorările serioase” ale UE privind soarta lui Navalnîi şi a făcut apel la „respectarea integrală şi necondiţionată a drepturilor sale”.

Zeci de mii de persoane au demonstrat sâmbătă în Rusia la apelul lui Aleksei Navalnîi pentru a cere eliberarea sa, ceea ce a dus la peste 2.000 de arestări, precum şi la ciocniri în multe mari oraşe, şi în special la Moscova.

Citește și : Serviciul militar în Grecia va creşte de la 9 la 12 luni

Amnesty International a acuzat poliţia că „a bătut fără discernământ şi a arestat arbitrar” manifestanţi.

Plasat în detenţie preventivă şi vizat de mai multe proceduri judiciare, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost reţinut pe 17 ianuarie, după întoarcerea sa din Germania, unde a fost tratat pentru otrăvirea cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok pentru care acuză Kremlinul.