DISTRIBUIȚI
Sputnik

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a criticat ideea de a crea o zonă de securitatea controlată de NATO în nord-estul Siriei, informează agenția de știri Tass, potrivit mediafax.

Șeful diplomației de la Moscova a menționat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a „început să facă afirmații ciudate că unele state membre NATO susțin ideea”.


Citește și : Boris Johnson: ‘A venit momentul ca Jeremy Corbyn să se comporte ca un bărbat’

„Întrucât spun că NATO vrea să-și asume responsabilitatea [pentru crearea unei zone de securitate în nord-estul Siriei], desigur, nu este nimic bun în legătură cu această idee. Există acorduri ruso-turce, susținute atât de Damasc, cât și de kurzi. Trebuie să fie implementate”, a declarat Stoltenberg.

Turcia a declanșat o ofensivă în nord-estul Siriei cu scopul de a crea o zonă de securitate de-a lungul frontierei Siriei cu Turcia, pe partea siriană. Administraţia de la Ankara a cerut retragerea din această zonă a grupurilor insurgente kurde.

Săptămâna trecută, Administraţia Recep Tayyip Erdogan a decis suspendarea operaţiunilor militare antikurde din nordul Siriei. Ulterior, Turcia şi Rusia au anunţat că vor mobiliza militari în zona de securitate ca urmare a unui acord de încetare a focului.

Citește și : Trump amenință Turcia cu noi sancțiuni daca reia atacurile împotriva kurzilor