DISTRIBUIȚI
Reuters

China nu îşi va folosi puterea pentru „a-şi intimida” vecinii mai mici, printre care şi Filipine, a declarat luni ministrul chinez de externe Wang Yi, subliniind importanţa de a rezolva paşnic disputele din Marea Chinei de Sud, potrivit Reuters, scrie agerpres.  

„Evidenţierea revendicărilor doar ale unei părţi şi impunerea voinţei asupra altcuiva nu reprezintă calea potrivită în relaţiile între vecini şi contravin filosofiei orientale despre cum ar trebui să se înţeleagă oamenii între ei”, a declarat şeful diplomaţiei chineze la un forum virtual organizat de ambasada Chinei la Manila, în Filipine, şi de un grup local de sprijin.


Citește și : ‘Partygate’ continuă în UK! BoJo caută măsuri pentru a scăpa ‘basma curată’ din tot scandalul

Afirmaţia sa vine la mai puţin de două luni de când Filipine a condamnat blocarea de către China a unei nave militare de realimentare în Marea Chinei de Sud, ceea ce a atras o atenţionare din partea SUA, aliate ale Manilei, că un atac asupra unor nave filipineze ar duce la invocarea angajamentelor de apărare reciproce.

Revendicările teritoriale extinse ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, despre care spune că se bazează pe hărţi istorice, au pus China în conflict cu Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam, care au la rândul lor diverse revendicări rivale asupra unor insule.

China a acuzat ţările occidentale de agresiune şi provocări prin desfăşurarea a sute de agenţi de coastă şi nave de pescuit în zonele economice exclusive ale vecinilor săi, inclusiv Filipine.

Citește și : Tonga este RUPTĂ de lume după erupţia vulcanică şi tsunami

Beijingul susţine că acţiunile sale sunt justificate deoarece navele se află în zona sa maritimă. Filipine a criticat aceste „incursiuni” şi această „roire”.

Wang a transmis că Beijingul speră că Filipine „va putea gestiona şi rezolva corespunzător această chestiune, în spiritul bunăvoinţei şi pragmatismului”.