DISTRIBUIȚI
Sophie Wilmes attends a press conference of french-speaking liberal party MR, on September 21, 2015 at the MR headquarters in Brussels. Belgian Minister of Budget Herve Jamar is stepping down al Minister of Budget to become governor of Liege, he is replaced by Wilmes. AFP PHOTO / BELGA / FILIP DE SMET == BELGIUM OUT == (Photo by FILIP DE SMET / BELGA / AFP) (Photo credit should read FILIP DE SMET/AFP/Getty Images)

Uniunea Europeană se poate ‘bucura’ de abordarea adoptată de noul preşedinte american Joe Biden în ce priveşte relaţiile transatlantice, însă are interesul să se emancipeze de Statele Unite, a declarat ministrul belgian de externe, Sophie Wilmes, într-o discuţie cu AFP, potrivit agerpres

‘Există o aşteptare, o speranţă de a putea lucra cu o personalitate poate mai previzibilă în acţiunea sa, dar ea este lipsită de naivitate’, a subliniat Sophie Wilmes.
‘Ştim că Statele Unite îşi vor menţine agenda. Ceea ce se va schimba este abordarea în raport cu multilateralismul, în raport cu UE, aşa cum am auzit în anumite anunţuri’, a explicat fosta şefă a guvernului belgian.


Citește și : Boiko Borisov iese din SILENZIO STAMPA

‘Este normal să ne bucurăm de această abordare regăsită în privinţa multilateralismului, că preşedintele Biden decide să se alăture acordului de la Paris (privind clima) şi de revenirea Statelor Unite în OMC. Doar atunci când lucrăm împreună putem schimba lucrurile’, a continuat ea.

Sophie Wilmes a exclus totuşi afişarea ‘unui entuziasm extaziat şi naiv’. Europa va trebui să continue să-şi definească traseul şi să nu aştepte ca Statele Unite să-i spună ce cale să urmeze’, a subliniat ea.

‘Europa a aflat odată cu administraţia Trump în ce măsură avea interesul să se emancipeze, să-şi urmeze propria traiectorie, nu împotriva cuiva, ci spre a se pune în situaţia unui partener credibil’, a insistat ea.

Anumite decizii ale preşedintelui Donald Trump i-au pus în dificultate pe europeni, cum a fost cea de a reduce la 2.500 de militari angajamentul SUA în operaţiunea Resolute Support a NATO în Afganistan.

‘Decizii dificile vor trebui luate în februarie 2021 pentru misiunea în Afganistan dacă procesul de pace va eşua’, a avertizat recent secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Odată cu retragerea unei părţi a contingentului american, majoritatea celor 12.000 de militari desfăşuraţi de NATO pentru misiuni de formare în Afganistan sunt europeni şi canadieni, şi se pune problema unei retrageri din această ţară devastată de război.

‘Regretăm unilateralismul anumitor decizii, un pic brutale, care pun dispozitivul în dificultate’, a comentat Sophie Wilmes.

Citește și : Un depozit de vaccinuri din UK, la un pas să fie inundat de POTOP

Belgia, care are desfăşuraţi 200 de militari în Afganistan, consideră că există ‘interes pentru moment să fie menţinută o prezenţă pe teren, dacă aceasta este de natură să păstreze o situaţie suficient de calmă’, a adăugat ea.

‘Ne vom stabili poziţia în februarie’, la reuniunea miniştrilor apărării din statele Alianţei, a concluzionat ministrul belgian.