DISTRIBUIȚI
Reuters

SUA vor aloca peste 1 miliard de dolari anual drept ajutor pentru Iordania, în virtutea unui acord semnat miercuri, la Amman, de către secretarul de stat american Rex Tillerson şi ministrul de externe iordanian Aymane Safadi, informează AFP, potrivit agerpres.

Acordul, valabil pentru perioada 2018 – 2022, prevede furnizarea sumei de 1,3 miliarde de dolari (circa 1 miliard de euro) şi suplimentează cu 275 de milioane de dolari ajutorul anual acordat de Washington unuia dintre principalii săi aliaţi din Orientul Mijlociu.


Citeşte şi: Vicele american crede că ‘Iisus îi transmite ce să spună’

Este primul acord de acest tip între cele două ţări de la preluarea mandatului de preşedinte al SUA de către Donald Trump, în urmă cu 12 luni. Din totalul acestui ajutor anual, cel puţin 750 de milioane de dolari vizează ajutorul economic, iar 350 de milioane de dolari sectorul militar.

Iordania este una dintre cele mai importante beneficiare ale ajutorului american, cu peste 20 de miliarde de dolari primiţi începând din 1951.

Ţara arabă se bazează masiv şi pe ajutoarele financiare din partea Uniunii Europene şi a Arabiei Saudite.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (HCR), 650.000 de refugiaţi sirieni se află în Iordania de la declanşarea conflictului din Siria, în 2011.