DISTRIBUIȚI

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi omologul său israelian Eli Cohen au reafirmat joi „importanţa” legăturilor dintre Statele Unite şi Israel, după un rar diferend public între cei doi aliaţi, relatează vineri AFP, citând un comunicat al Departamentului de Stat, potrivit agerpres.

Marţi, preşedintele american Joe Biden l-a îndemnat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să renunţe la proiectul său controversat de reformă a justiţiei, declarând că (israelienii) „nu mai pot continua aşa”.


Citeşte şi: Democrația încă mai rezistă în Israel – Black News

„Israelul este un stat suveran ale cărui decizii reprezintă voinţa poporului său şi nu sunt fondate pe presiuni venite din străinătate, chiar dacă acestea vin de la cel mai bun prieten al său”, a reacţionat imediat premierul israelian.

Ulterior, într-o convorbire telefonică, Cohen şi Blinken „au reafirmat importanţa relaţiilor bilaterale durabile între SUA şi Israel”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Vedant Patel.

Antony Blinken a reafirmat totodată sprijinul american faţă de un stat palestinian, eventualitate respinsă de majoritatea membrilor guvernului lui Netanyahu, cel mai de dreapta din istoria Israelului, notează AFP.

Secretarul de stat american „a subliniat importanţa abţinerii de la acţiuni unilaterale care exacerbează tensiunile”, a consemnat Patel.

Citeşte şi: Până și aliații lui Putin se întorc împotriva lui – Black News

Joe Biden, care se cunoaşte cu Benjamin Netanyahu de câteva decenii, spera la venirea lui la Casa Albă, în 2021, să evite disputele publice cu liderul israelian care au marcat preşedinţia fostului preşedinte democrat Barack Obama, în timpul căruia a fost vicepreşedinte.

Totuşi, Departamentul de Stat a formulat o condamnare fermă după ce parlamentul israelian a votat anularea unei reguli susţinute de SUA împotriva unor colonii din Cisiordania; de asemenea, Departamentul de stat l-a criticat pe unul dintre miniştrii lui Netanyahu pentru remarci care neagă existenţa poporului palestinian, aminteşte AFP.