DISTRIBUIȚI
ft.com

Otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal cu un agent neurotoxic, luna trecută în Marea Britanie, arată cât de nechibzuită poate fi Rusia, a declarat joi şeful Centrului guvernamental de comunicaţii britanic (GCHQ), Jeremy Fleming, într-un atac virulent la adresa Kremlinului, transmite Reuters, potrivit agerpres.

În cadrul conferinţei CYBERUK 2018 de la Manchester, unde a rostit primul său discurs public de la preluarea conducerii GCHQ, anul trecut, Fleming a estimat că otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, la 4 martie în oraşul Salisbury din sud-vestul Angliei, a fost ‘deosebit de şocantă’.


Citeşte şi: Polonia şi Israelul organizează ceremonii pentru a marca Ziua de Comemorare a Holocaustului

El a acuzat Rusia că ‘nu joacă după aceleaşi reguli’ şi că estompează intenţionat graniţa dintre infracţiuni şi activităţi de stat.

Londra a acuzat Rusia pentru otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, deşi Moscova a negat orice implicare a sa. Acesta incident a provocat unul dintre cele mai mari scandaluri diplomatice între Occident şi Rusia după încheierea Războiului Rece.

”Aţi auzit deja asta, dar eu o voi repeta: atacul asupra lui Serghei şi Iuliei Skripal a fost primul în care un agent neurotoxic este folosit în Europa după Al Doilea Război Mondial”, a spus Fleming în timpul conferinţei.

”Acest lucru arată cât de nechibzuită poate fi Rusia, cât de puţin îi pasă Kremlinului de ordinea bazată pe reguli internaţionale şi cât de confortabil este pentru ei (Rusia, n.r.) să expună riscului vieţile unor oameni obişnuiţi”, a adăugat directorul GCHQ.

Citeşte şi: Trump revine cu un mesaj ‘ameţitor’ pe Twitter: ‘N-am spus niciodată când va avea loc un atac asupra Siriei’