DISTRIBUIȚI
USA Today

Șeful Băncii Mondiale a avertizat că invazia Rusiei în Ucraina ar putea provoca o recesiune globală, pe măsură ce prețul alimentelor, al energiei și al îngrășămintelor va crește, scrie BBC, informează mediafax.

David Malpass a declarat, în cadrul unui eveniment de afaceri din SUA, că este dificil de „văzut cum vom evita o recesiune”.


Citește și : Grecia va preda americanilor tot petrolul confiscat de pe o navă iraniană

El a mai spus că blocajele din China, pe fondul epidemiei de coronavirus, sporesc îngrijorările legate de o încetinire.

Comentariile sale reprezintă cel mai recent avertisment cu privire la riscul tot mai mare ca economia mondială să fie pe cale să scadă.

„Când ne uităm la PIB-ul global… este greu de văzut în acest moment cum vom evita o recesiune”, a spus Malpass, fără a oferi o prognoză specifică. „Ideea dublării prețurilor la energie este suficientă pentru a declanșa de una singură o recesiune”, a adăugat el.

Luna trecută, Banca Mondială și-a redus prognoza de creștere economică globală pentru acest an cu aproape un punct procentual, la 3,2%.

Malpass a mai spus că multe țări europene sunt încă prea dependente de Rusia pentru petrol și gaze.

Asta chiar și în condițiile în care națiunile occidentale avansează cu planuri de a-și reduce dependența de energia rusă.

De asemenea, el a declarat în cadrul unui eveniment virtual organizat de Camera de Comerț a SUA că acțiunile Rusiei de a reduce livrările de gaze ar putea provoca o „încetinire substanțială” în regiune.

El a spus că prețurile mai mari la energie apasă deja asupra Germaniei, care este cea mai mare economie din Europa și a patra ca mărime din lume.

Țările în curs de dezvoltare sunt, de asemenea, afectate de penuria de îngrășăminte, alimente și energie, a declarat Malpass.

De asemenea, Malpass și-a exprimat îngrijorarea cu privire la blocajele din unele dintre marile orașe chineze – inclusiv din Shanghai, centrul financiar, de producție și de transport maritim – despre care a spus că „au încă ramificații sau efecte de încetinire a creșterii economice la nivel mondial”.

Tot miercuri, premierul chinez Li Keqiang a declarat că a doua economie a lumii a fost afectată mai puternic de ultima rundă de blocaje decât la începutul pandemiei, în 2020.

Citește și : Macron îl sună pe Erdogan pentru a discuta aderearea Finlandei şi Suediei la NATO

El a cerut, de asemenea, mai multe acțiuni din partea oficialilor pentru a reporni fabricile după închideri.

„Progresul nu este satisfăcător”, a spus Li. „Unele provincii raportează că doar 30% dintre întreprinderi au fost redeschise… procentul trebuie să urce la 80% într-o perioadă scurtă de timp.”