DISTRIBUIȚI
NPSGlobal

Iranul nu poate bloca inspecţiile nucleare la două instalaţii suspecte pe motiv că descoperirile făcute de servicii de informaţii străine au direcţionat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) către aceste locaţii, a declarat şeful AIEA, Rafael Grossi, luni la Viena, informează DPA, potrivit agerpres.

„Observ cu o îngrijorare serioasă că, de peste patru luni, Iranul ne-a refuzat accesul în două locuri şi că, de aproape un an, nu s-a angajat în discuţii de fond pentru a ne clarifica întrebările legate de posibile materiale nucleare secrete şi activităţi din trecut”, a spus Grossi într-o şedinţă a consiliului de conducere al AIEA. „Solicit Iranului să coopereze imediat şi pe deplin …”, a spus el.


Citește și : CEDO analizează trei cazuri legate de independența Curții Supreme din Polonia

Misiunea diplomatică a Iranului la Viena a susţinut, într-o declaraţie săptămâna trecută, că cererea de acces a AIEA nu a avut baze legale, deoarece s-a bazat pe informaţii furnizate de serviciile secrete.

„Nu există ambiguităţi legale aici”, a punctat Grossi într-o conferinţă de presă.

În timp ce AIEA primeşte informaţii din diverse surse, mai întâi coroborează informaţiile respective cu ajutorul altor surse înainte de a solicita răspunsuri sau vizite de inspecţie. ”Nimic nu este luat ca atare. Agenţia trece printr-un foarte sistematic proces de analiză”, a subliniat oficialul.

Citește și : Trump se întâlnește cu 19.000 de oameni într-o arenă ÎNCHISĂ din Oklahoma

Iranul a înlăturat aparent urmele unor activităţi din trecut la cele două instalaţii, conform unui raport recent al AIEA, care foloseşte frecvent sateliţi dacă este împiedicată să viziteze anumite locuri.

AIEA a mai raportat la începutul lunii iunie că Iranul a continuat să îmbogăţească uraniu mult peste limitele stabilite prin acordul său cu marile puteri în 2015.