DISTRIBUIȚI
Ziarul BURSA

Majoritatea guvernelor Uniunii Europene au oferit sprijin Kristalinei Georgieva în calitate de candidat al blocului comunitar la conducerea Fondului Monetar Internaţional, dar aceasta nu a reuşit să obţină o majoritate suficient de mare pentru a fi desemnată, a anunţat vineri un oficial UE, relatează Reuters, scrie agerpres.

După două runde de voturi vineri, guvernele UE au rămas împărţite cu privire la modul de a proceda pentru numirea unui singur candidat pentru conducerea FMI, a spus sursa citată.


Citește și : Gara centrală din Frankfurt, parţial închisă din cauza unui presupus jaf bancar

Un candidat are nevoie de 55% din voturile celor 28 de state ale UE, reprezentând cel puţin 65% din populaţia blocului comunitar. Olandezul Jeroen Dijsselbloem este singurul candidat alternativ la Georgieva, după ce alţi trei s-au retras. Negocierile au continuat vineri pentru a depăşi impasul.

Olli Rehn, guvernator al Băncii Centrale a Finlandei, s-a retras vineri din cursă, după ce anterior renunţaseră ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, şi portughezul Mario Centeno, preşedintele miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Marea Britanie s-a opus planului de selectare a unui candidat, apreciind că este „prematur” şi nu acordă Londrei suficient timp pentru a-şi propune propriul său nume, se arată într-un document confidenţial consultat de Reuters. Regatul Unit a cerut amânarea deciziei până la începutul lunii viitoare.

Candidaţii pentru conducerea FMI trebuie prezentaţi până pe 6 septembrie, iar procesul de selectare a unui candidat este condus de ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire.

Citește și : Alertă teroristă în Kashmir – India cere evacuarea turiștilor și desfăşoară forţe militare suplimentare