DISTRIBUIȚI

Lidera Partidului Liberal Democrat, o formaţiune pro-UE, şi-a pierdut locul de parlamentar în urma alegerilor legislative din Regatul Unit, marcate de o victorie zdrobitoare a Partidului Conservator al premierului Boris Johnson, informează AFP, potrivit agerpres.

Jo Swinson, care a promis că va anula Brexitul dacă va fi aleasă, a fost învinsă în circumscripţia East Dunbartonshire, în vestul Scoţiei, de candidatul Partidului Naţional Scoţian (SNP).


Citește și: UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei

Şi la nivel naţional, partidul său, care se prezenta ca fiind singurul cu adevărat determinat să oprească Brexitul, a eşuat să-i convingă pe eurofilii din taberele conservatoare şi laburistă.

Cu toate acestea, „LibDem” s-a clasat pe locul doi în alegerile europene din luna mai, obţinând 20,3% din voturi, în urma Partidului Brexit, eurofob, care a întrunit 31,6% din voturi.

Însă promisiunea liberal-democraţilor de a anula Brexitul fără un nou referendum a fost considerată antidemocratică chiar şi printre eurofili, iar modul de scrutin – uninominal majoritar într-un singur tur – nu a fost în favoarea lor.

Jo Swinson (39 de ani) a fost aleasă de numai cinci luni, în iulie, la conducerea liberal-democraţilor. Ea s-a raliat acestui partid la doar 21 de ani, candidând în alegerile legislative după ce şi-a finalizat studiile de management la London School of Economics.

Citește și: Boris Johnson obţine o majoritate absolută în alegerile anticipate

După două tentative ratate, ea a câştigat în cele din urmă, în 2005, locul de parlamentar pentru comitatul său natal East Dunbartoshire (la nord de Glasgow, în Scoţia), la numai 25 de ani, devenind astfel cea mai tânără deputată din Parlamentul britanic nou-ales.

Mamă a doi copii şi feministă ferventă, ea a participat la guvernul de coaliţie cu conservatorii lui David Cameron, înainte de a-şi pierde locul de parlamentar în 2015. Ea l-a recâştigat doi ani mai târziu şi s-a făcut remarcată în 2018 pentru că la adus pe fiul ei Gabriel, pe atunci în vârstă de numai 11 săptămâni, în Parlament.

Lidera Partidului Liberal-Democrat britanic (LibDem), Jo Swinson, care a condus campania electorală anti-Brexit înaintea alegerilor legislative desfăşurate joi în Regatul Unit, renunţă la funcţie după ce şi-a pierdut locul de parlamentar în urma scrutinului, a anunţat formaţiunea politică într-o declaraţie, transmite dpa.

”Liberal-Democraţii au confirmat în această dimineaţă că parlamentarii Ed Davey şi baroneasa Sal Brinton vor deveni co-liderii partidului”, se arată în declaraţia citată de media britanice.

Aceasta precizează că alegerile pentru desemnarea noii conduceri a LibDem vor avea loc în 2020.