DISTRIBUIȚI
epa/efe

Şefa guvernului interimar austriac, Brigitte Bierlein, a mărit presiunea asupra conservatorilor conduşi de fostul cancelar Sebastian Kurz şi a Verzilor pentru a încheia un acord de coaliţie, în caz contrar cabinetul său urmând să înceapă să ia decizii politice de mai mare anvergură, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Brigitte Bierlein, magistrat de carieră şi preşedintă a Curţii Constituţionale, conduce un guvern interimar de funcţionari publici intrat în funcţie după prăbuşirea precedentului executiv de dreapta.


Citește și : Pentagonul SUSPENDĂ antrenamentul tuturor militarilor saudiţi

Sebastian Kurz s-a aflat la putere timp de 18 luni împreună cu Partidul Libertăţii (FPO, de extremă dreapta), înainte ca un scandal de corupţie în care a fost implicată această formaţiune să pună capăt prematur guvernării sale.

Partidul Poporului (OVP) condus de Kurz a câştigat alegerile parlamentare de pe 29 septembrie cu un scor de 37,5%, dar are nevoie de un partener de coaliţie pentru o majoritate în camera legislativă inferioară. OVP se află în discuţii pentru o coaliţie cu Verzii, însă, deşi până acum au apărut puţine detalii, ambele părţi afirmă că se menţin diferenţe semnificative.

‘Sperăm într-o încheiere (a negocierilor) în curând. Dacă va fi înainte de Crăciun sau în ianuarie nu este atât de important’, a afirmat Bierlein într-un interviu publicat miercuri în cotidianul Der Standard.

‘Dar dacă procesul se va prelungi mai mult, publicul va înceta să fie la fel de înţelegător cu modul în care noi ne vedem mandatul’, a comentat ea.

Bierlein afirmă că rolul guvernului său este doar de a administra ţara.

Sondajele arată că executivul condus de ea se bucură de popularitate, în pofida sau poate tocmai datorită discreţiei şi a prerogativelor limitate.

‘Noi nu am făcut până acum nicio numire în funcţii de rang înalt vacante – nici ambasadori, nici şefi de departamente – , nu am iniţiat niciun proiect de lege, cu câteva excepţii. Dacă va mai dura mult, noi ca guvern ar trebui să reflectăm şi să ne schimbăm modul în care ne înţelegem mandatul, în consultare cu preşedintele’, a adăugat ea.

Citește și: Şase morţi într-un atac prelungit în New Jersey – VIDEO

Cabinetul său de funcţionari publici de carieră s-a descris ca tehnocrat, dar a fost rezultatul unui compromis între principalele trei partide – OVP, social-democraţi şi FPO, iar miniştrii săi sunt văzuţi ca apropiaţi de unul sau două dintre ele.

Întrebată dacă deţine vreo informaţie din interior despre cum decurg negocierile, Brigitte Bierlein a spus: ‘Nu. Nu ştiu mai multe decât dumneavoastră’.

Declaraţiile sale ar putea juca în favoarea conservatorilor, care ar prefera ajungerea rapidă la un acord, în timp ce Verzii susţin că nu se grăbesc.

‘Pe termen lung aceasta nu poate continua, pentru că nu se pot amâna la nesfârşit decizii’, a subliniat Brigitte Bierlein.