DISTRIBUIȚI
SVT Nyheter

Presupusul sabotaj al gazoductului Nord Stream nu constituie un atac asupra Suediei, a declarat miercuri pentru postul public de televiziune SVT şefa diplomaţiei suedeze, Ann Linde, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

„Nu este un atac împotriva Suediei pentru că nu este pe teritoriul nostru”, a explicat Linde. „Este un incident internaţional”, a adăugat aceasta.


Citește și : Parlamentul European a anunţat nominalizările din acest an pentru premiul Saharov

Potrivit ministrului suedez de externe, secretarul de stat american Antony Blinken şi-a oferit sprijinul pentru a stabili ce s-a întâmplat şi au fost informaţi atât UE, cât şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Danemarca şi Suedia au anunţat marţi că două scurgeri importante de gaz înregistrate la două conducte din Marea Baltică aparţinând Nord Stream au fost provocate de acte deliberate de sabotaj desfăşurate în zonele economice exclusive ale celor două ţări.

Exploziile au avut loc însă în exteriorul apelor teritoriale ale Suediei sau Danemarcei, au precizat cele două ţări nordice.

Exploziile care au afectat Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 nu reprezintă o ameninţare militară directă sau un atac asupra Suediei sau Danemarcei, au afirmat marţi seara târziu premierii suedez şi danez.

Citește și : Taifunul Noru a atins uscatul în Vietnam