DISTRIBUIȚI
Afghan nationals queue up at the Pakistan-Afghanistan border crossing point in Chaman on August 17, 2021 to return back to Afghanistan. (Photo by - / AFP) (Photo by -/AFP via Getty Images)

Ministrul german al Afacerilor Externe Annalena Baerbock a avertizat joi împotriva ”celei mai mari catastrofe umanitare a epocii noastre” care ameninţă Afganistanul, la o zi de la adoptarea de către ONU a unei rezoluţii pentru a facilita ajutorul umanitar pentru această ţară, relatează AFP, potrivit agerpres

”Afganistanul se îndreaptă sub ochii noştri spre cea mai mare catastrofă umanitară a epocii noastre”, a declarat ministrul ecologist din guvernul cancelarului Scholz, într-o conferinţă de presă.


Citește și : Suedia cere din 28 decembrie un test negativ pentru toţi călătorii

”O mare parte din economie s-a prăbuşit, numeroase persoane suferă de foame”, a adăugat ea, referindu-se în special la cazul familiilor care ”îşi vând fiicele în disperarea de a putea cumpăra hrană”.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri în unanimitate o rezoluţie propusă de Statele Unite, care facilitează ajutorul umanitar pentru un an pentru Afganistan, aflat în pragul colapsului economic.

Adoptarea acestui text reprezintă un prim pas al ONU cu privire la ţara condusă din august de talibani, al căror regim nu a fost încă recunoscut de comunitatea internaţională.

”Trebuie să găsim, împreună cu partenerii noştri internaţionali, modalităţi de a aduce ajutorul umanitar în ţară”, a afirmat Baerbock, insistând, de asemenea, asupra necesităţii ”de a-i scoate (din ţară) pe cei care au nevoie în mod special de protecţie, dar şi pentru a avea siguranţa că nu mai există destabilizare la faţa locului”.

Citește și : Purtarea măştii redevine obligatorie în spaţiile deschise din Spania

Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat în mod repetat că Afganistanul se află în pragul uneia dintre cele mai grave catastrofe umanitare din lume, iar Programul Alimentar Mondial (PAM) se teme de o ”avalanşă de foamete”.

Potrivit previziunilor ONG-ului Salvaţi Copiii, care a tras recent un semnal de alarmă, peste 97% dintre afgani vor trăi sub pragul sărăciei până la jumătatea anului viitor. În acelaşi timp, populaţia afgană se confruntă cu o criză alimentară fără precedent.