DISTRIBUIȚI

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a ajuns marţi la Kiev, pentru o vizită de susţinere a Ucrainei în faţa invaziei ruse, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Bună ziua, Ucraina, Franţa este alături de tine”, a scris ea pe Twitter, într-un mesaj însoţit de fotografia ei, alături de ambasadorul francez în Ucraina, Etienne de Poncins, într-o piaţă din Kiev acoperită de ceaţă.


Citește și: NASA a lovit intenţionat un asteroid, o premieră pentru omenire – Black News

Colonna se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu omologul ei, Dmitro Kuleba, şi cu procurorul general Andrii Kostin. Este a treia vizită în Ucraina a şefei diplomaţiei franceze de la începutul războiului declanşat de Rusia în februarie.

Ea va mai vizita şi aeroportul Hostomel de lângă Kiev, unde s-au dat lupte grele la începutul conflictului, până în martie, când forţele ruse s-au retras.

„Ministrul doreşte să dovedească solidaritatea Franţei cu poporul ucrainean şi deplina sa hotărâre de a întări sprijinul pentru Ucraina şi pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a acesteia”, arată un comunicat al ministerului de externe de la Paris.

Instituţia adaugă că vizita va sublinia de asemenea „întărirea sprijinului acordat de Franţa, atât în privinţa livrării de echipamente pentru apărare şi de luptă împotriva celor nepedepsiţi, cât şi pe plan financiar şi umanitar”.

Citește și: Mexicanii cer dreptate pentru cei ’43’ de la Ayotzinapa: ‘Armata ŞTIE!’ – Black News

Ministerul reaminteşte trimiterea către Ucraina a unei nave umanitare cu peste 1000 de tone de ajutoare şi eforturile pentru crearea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare din Zaporohie, ocupată de forţele ruse şi lovită de mai multe bombardamente.

Vizita are loc în contextul încheierii referendumurilor impuse de Rusia în vederea anexării regiunilor ucrainene Herson, Doneţk, Lugansk şi Zaporojie. Ucraina şi Occidentul au condamnat aceste referendumuri drept nişte simulacre de consultare democratică şi au anunţat că nu vor recunoaşte rezultatele. Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat săptămâna trecută, la Adunarea Generală a ONU, că referendumurile sunt o „parodie” şi o „provocare”.