DISTRIBUIȚI
Facebook

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a făcut apel miercuri la India şi Pakistan să dea dovadă de „cea mai mare reţinere”, după escaladarea tensiunilor dintre cele două ţări, care pretind fiecare că au doborât avioane ale celeilalte, relatează AFP, scrie Agerpres.

„Aşteptăm de la cele două ţări să dea acum dovadă de cea mai mare reţinere şi să evite orice nouă escaladare a situaţiei”, afirmă Federica Mogherini într-un comunicat.


Citește și : Ministrul de externe venezuelean cere o întâlnire Trump-Maduro

„În acest scop, reluarea contactelor diplomatice la nivel politic şi implementarea de măsuri urgente de către cele două părţi sunt esenţiale”, adaugă ea.

Tensiunile între India şi Pakistan ar putea „avea consecinţe grave şi periculoase pentru cele două ţări şi regiune în ansamblul său”, avertizează Mogherini.

Miercuri, atât New Delhi, cât şi Islamabad au afirmat că au doborât avioane inamice. Puseul de tensiune, care a izbucnit în ajun între cele două puteri nucleare, este legat de Kashmir, care este de decenii mărul discordiei între ele.

Cele două ţări au afirmat totuşi că doresc să evite o „escaladare”, premierul pakistanez Imran Khan relansând o ofertă de dialog către New Delhi.

India a lansat marţi o lovitură aeriană în Pakistan care ar fi vizat o tabără de antrenament a grupării islamice Jaish-e-Mohammed (JeM), provocând această intensificare a tensiunilor.

Citește și : Summit Trump-Kim: Casa Albă restricţionează accesul presei

Criza între cele două state vecine a apărut după un atentat sinucigaş în partea indiană a Kashmirului, revendicat de JeM, care a provocat moartea a cel puţin 40 de paramilitari indieni pe 14 februarie.

„Terorismul nu poate fi justificat niciodată”, a subliniat miercuri Mogherini, care a discutat telefonic „în urmă cu câteva zile” cu ministrul de externe al Pakistanului, Shah Mahmood Qureshi, „pentru a sublinia necesitatea de a continua lupta împotriva terorismului”.

„Uniunea Europeană va rămâne în contact cu cele două ţări şi va continua să urmărească situaţia îndeaproape”, a dat ea asigurări.