DISTRIBUIȚI

Șefa diplomaţiei columbiene, Claudia Blum, a demisionat pe fondul protestelor antiguvernamentale din ultimele săptămâni din ţara sud-americană, dintre care unele au fost însoţite de violenţe, informează vineri dpa, potrivit agerpres.

Claudia Blum nu a precizat motivul demisiei în mesajul video de anunţ difuzat joi, dar potrivit media columbiene ea a fost criticată pentru prestaţia sa în ce priveşte gestionarea crizei.


Citește și: Joe Biden salută o ‘zi mare’ în lupta împotriva pandemiei

Postul de ministru de externe ar urma să fie preluat de adjuncta sa Adriana Mejia.

Columbia a fost scena unor proteste de anvergură în ultimele două săptămâni, inclusiv unele care au degenerat în revolte de stradă. Cel puţin 42 de oameni au murit şi 168 sunt daţi dispăruţi, conform celor mai recente statistici ale avocatului poporului.

ONU şi Uniunea Europeană şi-au exprimat preocuparea după informaţiile privind un exces de forţă din partea forţelor de ordine, respinse ferm de Ministerul columbian de Externe.

Manifestaţiile au vizat iniţial un controversat proiect de reformă fiscală, care între timp a fost retras, iar ministrul columbian al economiei Alberto Carrasquilla şi-a dat demisia în legătură cu această problemă, la 3 mai.

Citește și: Israelul face un pas înapoi și anunță că NU a invadat Gaza

Acum, protestele se concentrează în cea mai mare parte pe alte aspecte, între care un proiect de reformă a sistemului de sănătate şi fragilul proces de pace din Columbia.

Conflictul civil care a măcinat Columbia timp de peste 50 de ani s-a soldat cu peste 220.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate. În 2016, guvernul de la Bogota a încheiat un acord de pace cu mişcarea de gherilă FARC (Forţele armate revoluţionare ale Columbiei), ceea ce a dat avânt creşterii economice şi turismului.

Columbia, a doua cea mai populată ţară din America de Sud, după Brazilia, este un aliat important al Statelor Unite în regiune.