DISTRIBUIȚI

Naţiunile democratice trebuie să reducă dependenţa strategică de China şi Rusia, afirmă ministrul britanic de Externe, Liz Truss, pledând pentru investiţii în dezvoltarea tehnologică şi pentru crearea de noi alianţe internaţionale, în care Marea Britanie să aibă o influenţă semnificativă, potrivit  mediafax.

„Trebuie să fim pe primul lor, împreună cu prietenii noştri din lumea liberă, deoarece lupta pentru influenţă economică este în curs”, a afirmat Liz Truss în discursul rostit miercuri la Institutul „Chatham House”.


Citește și : Boris Johnson îşi prezintă SCUZE după povestea unei presupuse petreceri de Crăciun la Downing Street

„China alocă în prezent de două ori mai multe fonduri pentru dezvoltarea financiară decât Statele Unite, iar 44 de ţări cu venituri mici şi mijlocii au datorii către Beijing care depăşesc 10% din PIB-ul acestora. Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru mai mult de 40% din necesarul de gaz, iar la unele ţări Rusia are un monopol complet asupra alimentării cu gaz. Dacă Rusia reuşeşte cu această abordare, Europa va fi din ce în ce mai dependentă de gazul rusesc”, a precizat Liz Truss, conform stenogramei declaraţiilor, postată pe site-ul Guvernului de la Londra şi vizualizată de MEDIAFAX.

„Trebuie să oprim această dependenţă strategică, fie că este vorba de energie, de investiţii sau tehnologie. Noi trebuie să oferim o alternativă. Iar acest lucru înseamnă intensificarea angajamentelor şi a investiţiilor, înseamnă reconfigurarea economiei noastre, inclusiv în privinţa noilor tipuri de tehnologii precum computerele cuantice, reţeaua 6G, inteligenţa artificială şi multe altele. Iar Marea Britanie este într-o poziţie unică de a conduce schimbările în acest sens”, a subliniat Liz Truss.

Citește și : Ţara cu cea mai mare rată de infectare din lume începe relaxarea restricţiilor pentru persoanele vaccinate

„După aproape 50 de ani în Uniunea Europeană, acum toate pârghiile politicii internaţionale sunt din nou în mâinile noastre – diplomaţia, dezvoltarea, comerţul şi securitatea. Este o nouă oportunitate ca Marea Britanie să configureze agenda internaţională. Ca naţiune suverană care priveşte spre exterior, noi ne reconstruim forţele pentru a îndeplini promisiunea Marii Britanii Globale, pregătită să asume oportunităţi pentru ţara noastră şi pentru a câştiga viitorul libertăţii. Adversarii noştri vor să utilizeze economia şi tehnologia ca instrumente de control. Noi vrem să le folosim ca instrumente de eliberare. Şi vom folosi toată influenţa Marii Britanii, ideile şi inspiraţia, pentru a realiza acest lucru”, a subliniat Liz Truss.