DISTRIBUIȚI
Middle East Online

Persoane neidentificate au lansat sâmbătă o bombă artizanală asupra unei bănci din Sidon, în sudul Libanului, ţară confruntată cu o gravă criză financiară amplificată de consecinţele economice ale pandemiei de COVID-19, notează AFP, scrie agerpres.

Faţada din sticlă a unei sucursale a băncii Fransabank şi un tavan fals au fost zburate de explozia care s-a produs sâmbătă seară, dar fără să se înregistreze morţi sau răniţi, potrivit Agenţiei naţionale de informaţii (ANI).


Citește și : Numărul deceselor de COVID-19 a depăşit pragul de 200.000 în lume (AFP)

O anchetă a fost deschisă, a adăugat ANI.

Fransabank, instituţie libaneză, face parte dintre principalele bănci ale ţării care traversează din 2019 cea mai gravă criză economică din ultimele trei decenii.

Din toamnă, băncile au redus retragerile în dolari, înainte de a le suspenda complet în martie şi a interzice, de asemenea, viramente în străinătate, provocând nemulţumirea populaţiei.

Ţara supraîndatorată – în incapacitate de plată din martie – a cunoscut în octombrie o inedită mişcare de contestare a clasei politice, considerată vinovată de corupţie şi incompetenţă.

Strada acuză sectorul bancar de complicitate cu puterea politică şi că a contribuit efectiv la îndatorarea fără limite a statului înainte de a lua măsuri în defavoarea clienţilor săi.

Citește și : Kim Jong-Un este ‘stare vegetativă’, conform unor surse citate de presa niponă

Furia împotriva băncilor este amplificată de devalorizarea continuă a monedei naţionale în raport cu dolarul pe piaţa neagră, fapt ce a condus la o inflaţie puternică.

Situaţia economică a ţării este agravată, de asemenea, de restricţiile impuse de la jumătatea lui martie pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19.