DISTRIBUIȚI
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Clădirea albă din Moscova, sediul guvernului rus, devenită celebră după ce a fost luată cu asalt în timpul crizei politice violente în 1993, are în prezent un acoperiş dărăpănat şi ar necesita reparaţii majore, relatează vineri France Presse, potrivit agerpres.

Clădirea este în stare de avarie, a recunoscut serviciul de presă al guvernului rus, citat de agenţia de presă TASS.


Citește și : Crește numărul infecțiilor cu coronavirus în Belgia

Potrivit acestuia, sunt necesare ‘lucrări de reconstrucţie’ de amploare, din cauza în special a ‘degradării hidroizolării clădirii, a stării deplorabile a acoperişului şi, prin urmare, a unui număr mare de scurgeri, în special, la subsol’.

Dată fiind dimensiunea mare a imobilului, lucrările vor fi realizate în etape şi o parte din personalul (guvernamental) va fi relocat, a precizat această sursă.

Costul total al lucrărilor a fost estimat la 5,27 miliarde de ruble (58,9 milioane de euro la cursul actual).

Inaugurată în 1978, acoperită cu granit şi marmură, impunătoarea Casă Albă, situată pe malurile râului Moscova, a găzduit instituţii sovietice importante şi Congresul Deputaţilor Poporului, echivalent al parlamentului, până în 1993.

În octombrie 1993, aceasta a fost scena unei sângeroase crize politice implicând parlamentari conservatori care s-au opus îndeosebi noii Constituţii promovată de preşedintele de atunci Boris Elţin.

Citește și : Numai gura ce-i de el! În pofida retoricii acide a lui Lukaşenko, Belarusul are toate frontierele deschise

Refugiaţi în clădire, deputaţi şi susţinători ai acestora au fost evacuaţi la 4 octombrie după un asalt al forţelor speciale. În urma operaţiunii circa 150 de persoane şi-au pierdut viaţa, conform informaţiilor oficiale. O mare parte din imobil, vizat de tiruri de tancuri, a fost devastată de flăcări în timpul acelor confruntări.

Clădirea a fost ulterior reabilitată, devenind sediul guvernului rus, în prezent condus de premierul Mihail Mişustin. Actualul preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin, a lucrat acolo în perioadele în care a ocupat funcţia de premier între 2008 şi 2012, notează AFP.