DISTRIBUIȚI

Garda Civilă spaniolă efectua joi percheziţii la sediul guvernului catalan din Barcelona, în cadrul anchetei privind organizarea referendumului de independenţă la 1 octombrie 2017, interzis de justiţie, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Am lansat o operaţiune în cadrul anchetei instrumentate de judecătorul tribunalului nr.13 din Barcelona’, a confirmat un purtător de cuvânt al Gărzii Civile.


Citeşte şi: Tragedie în marina SUA – 2 militari morţi după ce un avion Super Hornet s-a prăbuşit în timpul unui zbor de antrenament

Acesta a precizat că percheziţiile au loc la sediul executivului (Generalidad), în ‘Biroul de asistenţă pentru cetăţeni’, şi la asociaţia separatistă Omnium Cultural.

Şeful Biroului, Antoni Molons, a fost reţinut şi a asistat la percheziţie. Potrivit Gărzii, urma să fie percheziţionat şi domiciliul lui Molons.

Conform presei spaniole, Garda Civilă caută să găsească probe despre finanţarea din fonduri publice a referendumului, organizat de liderii separatişti în pofida interdicţiei dictate de justiţie.

Directorul de comunicare al Omnium Cultural, una din cele două mari asociaţii care promovează independenţa Cataloniei, a declarat pentru AFP că agenţii au căutat ‘documente de natură economică’. Roger Rofin a negat însă că asociaţia ar fi primit finanţare publică.

Citeşte şi: Budapesta cere autorităţilor române SĂ ANULEZE amenzile date primarilor din Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc

Executivul catalan a fost demis în bloc de guvernul central de la Madrid la 27 octombrie 2017, la câteva ore după ce parlamentul regional adoptase o declaraţie de independenţă.

Catalonia nu are de atunci un guvern şi rămâne sub tutela directă a Madridului în aşteptarea unui acord privind formarea unui executiv, între partidele separatiste care au obţinut majoritatea locurilor în parlamentul regional în urma alegerilor de la 21 decembrie 2017.