DISTRIBUIȚI

Cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova sunt unionismul, Alianţa Nord-Atlantică şi lipsa unei soluţionări a problemei transnistrene, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Preşedintele Igor Dodon consideră că mişcarea unionistă trebuie oprită în conformitate cu legislaţia, aşa cum se întâmplă şi în alte state, şi că guvernarea tace referitor la acest subiect fie pentru că se teme că va deteriora relaţiile bune cu România, fie că „joacă pe alocuri cu aceşti unionişti pentru a crea situaţie de conflict”, conform news.ro .


„Eu cred că la momentul actual guvernarea a scăpat situaţia de sub control şi încearcă să oprească acest curs, dar cu „mănuşi albe” nu vor reuşi, trebuie să dea ordine concrete organelor de drept, trebuie să se pronunţe cu o poziţie de stat, nu doar la nivel de preşedinte, dar şi de Guvern şi Parlament şi să condamne clar aceste acţiuni”, a declarat Dodon.

Citește și : Consiliul de Securitate al ONU a adoptat rezoluția privind armistițiul umanitar de 30 de zile în Siria

Referitor la oficiul NATO, Igor Dodon susţine că acesta a fost deschis în Moldova pentru că majoritatea cetăţenilor moldoveni se pronunţă împotriva Alianţei Nord-Atlantice şi pentru a arăta populaţiei că NATO nu înseamnă nimic grav. „Sarcina şi activitatea acestui oficiu este ca într-o anumită perioadă să ajungă la nivelul când majoritatea cetăţenilor moldoveni să fie de acord cu faptul ca Republica Moldova să adere la NATO. Acest lucru este foarte, foarte periculos”, a declarat şeful statului.

Totodată, preşedintele Republicii Moldova consideră Summit-ul interparlamentar în probleme de securitate „Georgia, Republica Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic şi provocările de securitate curente”, care va avea loc pe 2 martie la Chişinău, drept încă un pas anti-Rusia din partea Partidului Democrat. Potrivit lui, PDM încearcă prin acest pas să placă americanilor şi europenilor şi să arate cât de hotărât pledează împotriva Rusiei. „Acest summit contravine intereselor naţionale ale Republicii Moldova, contravine opiniei majorităţii cetăţenilor moldoveni”, a mai spus Igor Dodon.