DISTRIBUIȚI

Forţele de securitate din Belarus au efectuat percheziţii la domiciliile avocaţilor şi militanţilor pentru drepturile omului într-un nou val de represiune împotriva oponenţilor preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează Reuters, citând două grupuri de profil de la Minsk, transmite și agerpres.

Potrivit postului independent în limba rusă Current Time TV, este o operaţiune de amploare desfăşurată nu doar la Minsk, ci şi în alte oraşe din ţară, precum Grodno şi Orş. În cursul percheziţiilor, agenţii poliţiei statului au confiscat telefoane şi calculatoare.


Citește și: Veneția INTERZICE navigarea marilor vase de croazieră

Autorităţile belaruse au decis să închidă media critice şi independente şi organizaţiile de apărare a drepturilor omului în urma manifestaţiilor în masă după alegerile prezidenţiale din august anul trecut, care – potrivit opoziţiei şi Occidentului – au fost fraudate de putere pentru a i se asigura lui Lukaşenko cel de-al şaselea mandat în funcţia supremă în stat.

În special, raidurile de miercuri ale poliţiei au vizat locuinţele activiştilor pentru drepturile omului din cadrul organizaţiei Viasna-96, au declarat reprezentanţi ai grupului, afirmând că nu reuşesc să-l contacteze pe liderul organizaţiei, Ales Bialiaţki (58 de ani), un foarte cunoscut militant pentru drepturile omului nu doar în Belarus, ci şi în Occident.

Grupul media şi de caritate Imena, care nu se consideră de opoziţie, a declarat că percheziţii au avut loc şi la birourile sale.

Publicaţia independentă Naşa Niva a relatat că poliţia încearcă să percheziţioneze birourile unui alt grup pentru drepturile omului, Comitetul Helsinki din Belarus.

Citește și: Joe Biden îi critică dur pe republicanii americani: ‘Este un atac împotriva democraţiei’

Viasna-96 este cea mai importantă organizaţie pentru drepturile omului din Belarus şi principala sursă de informare cu privire la detenţiile şi arestările politice. Marţi seara, 555 de persoane erau recunoscute drept deţinuţi politici în Belarus, conform acesteia.

Săptămâna trecută, autorităţile de la Minsk au anunţat blocarea site-ului web al publicaţiei Naşa Niva, iar mai târziu au anunţat că i-au arestat pe redactorul-şef şi alţi trei jurnalişti.