DISTRIBUIȚI
agroinformacion.com

Sectorul agricol italian se opune cu fermitate acordului comercial convenit în iunie de Uniunea Europeană cu ţările Mercosur, a anunţat luni, la Bruxelles, ministrul Agriculturii din Italia, Gian Marco Centinaio, transmite Reuters, scrie agerpres.

La finele lunii iunie, Uniunea Europeană şi blocul Mercosur (Argentina, Brazilia, Uruguay şi Paraguay) au ajuns la o înţelegere privind un tratat de liber schimb, după 20 de ani de negocieri, o realizare care va crea una dintre cele mai extinse zone de comerţ liber de pe mapamond. Conform acestui acord, UE va trebui să îşi deschidă piaţa pentru carnea de vită provenind din statele membre Mercosur.


Citește și : Ursula von der Leyen îşi anunţă demisia din funcţia de ministru german al Apărării, indiferent de rezultatul votului din PE

„Ne exprimăm temerile puternice. Cred că autorităţile de la Roma se vor opune acordului, care trebuie aprobat de toate cele 28 de state membre”, le-a declarat jurnaliştilor Gian Marco Centinaio.

Acordul este ca „o armă îndreptată spre tâmpla” sectorului agricol italian, deoarece nu oferă garanţii.

„Va fi o invazie de produse”, a avertizat Centinaio, care este unul dintre aliaţii importanţi ai vicepremierului italian Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga.

Săptămâna trecută, câteva mii de crescători de bovine irlandezi au protestat în faţa Parlamentului de la Dublin, denunţând acordul de liber schimb convenit de Uniunea Europeană cu ţările din blocul Mercosur, precum şi dublul limbaj al UE.

„Impun restricţii de mediu fermierilor din întreaga Europă şi noi trebuie să operăm în conformitate cu normele de mediu. Şi, brusc, încheie un acord cu o ţară care ignoră toate aceste norme”, a declarat Hugh Doyle, unul dintre preşedinţii organizaţiei Beef Plan Movement.

Fermierii irlandezi se tem că acest acord va duce la inundarea pieţei europene cu carne de vită din America de Sud, ceea ce va afecta producţia naţională.

Pentru a-şi proteja piaţa internă, UE a instituit cote de import, astfel încât produsele din statele Mercosur să fie taxate începând cu un anumit prag, în cazul cărnii de vită cota fiind de 99.000 de tone de carne pe an. Cu toate acestea, crescătorii de bovine din Franţa, Italia, Spania, Irlanda şi Polonia au cerut Parlamentului European şi statelor membre UE să respingă acordul UE – Mercosur, îngrijoraţi pentru viitorul sectorului lor şi pentru sănătatea consumatorilor.

În schimb, comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a promis luni că toate produsele importate în cadrul acordului comercial convenit de Uniunea Europeană cu ţările Mercosur vor respecta normele alimentare impuse de Bruxelles.

Citește și : Cel puţin 11 civili morţi în explozia unei mine, în provincia afgană Kandahar

„Ne-am asigurat că nu vom avea niciun produs care să ajungă în Uniunea Europeană din ţările Mercosur şi care să nu fie conform cu normele alimentare din UE, precum şi cu ambiţiile în domeniul climei şi mediului înconjurător”, a declarat luni Phil Hogan, înainte de reuniunea miniştrilor Agriculturii din cele 28 de state membre UE.

Subiectul îngrijorărilor exprimate de fermierii europeni faţă de acordul de liber schimb între UE şi Mercosur a fost înscris pe agenda reuniunii de luni a Consiliului Agricultură şi Pescuit (AgriFish).

„Avem ocazia de a prezenta ceea ce conţine în mod exact acordul, pentru că există multe informaţii greşite şi neînţelegeri cu privire la conţinutul acestuia”, a subliniat Phil Hogan.

Mai multe state europene, în special marile ţări agricole, precum Franţa, Irlanda sau Polonia, şi-au exprimat prudenţa şi chiar unele îndoieli faţă de acordul UE – Mercosur. În prima linie a celor care contestă acest acord sunt crescătorii de bovine.

„Sper că fermierii noştri vor citi cu atenţie documentul … şi vor vedea că, în contextul unor negocieri îndelungate, unde am obţinut câştiguri importante pentru industrie, am reuşit de asemenea să reducem nivelul concesiilor noastre pentru agricultură”, a adăugat comisarul european.

Citește și : SUA vor refuza acordarea de azil migranţilor care tranzitează Mexicul fără să ceară statut de refugiat

Phil Hogan a insistat pe faptul că au fost introduse cote pentru anumite produse agricole, precum carnea de vită, zahărul sau carnea de pasăre, dar şi asupra controalelor sanitare care se vor derula aşa cum se practică în prezent. De exemplu, Bruxelles-ul va continua să decidă care sunt abatoarele ce vor avea autorizaţia de a exporta spre UE.

Pentru a-şi proteja piaţa internă, UE a instituit cote de import, astfel încât produsele din statele Mercosur să fie taxate începând cu un anumit prag: 99.000 de tone de carne de vită/an, 100.000 de tone carne de pasăre/an, 180.000 de tone/an pentru zahăr.