DISTRIBUIȚI
AD.nl

Secţiile de votare din Ţările de Jos s-au deschis luni dimineaţă pentru alegerile legislative, acesta fiind primul scrutin din acest stat care se va desfăşura pe durata a trei zile, măsură adoptată pentru a se evita aglomeraţia în secţiile de votare, în contextul pandemiei de COVID-19, transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Alegerile, prevăzute iniţial pentru miercuri, au fost adaptate în acest an în contextul COVID-19, cu deschiderea secţiilor de votare începând de luni, ora locală 07:30 (06:30 GMT).


Citeşte şi: Manifestaţie antiguvernamentală la Haga, cu o zi înaintea legislativelor

Votul prin corespondenţă a fost permis pentru prima dată pentru cetăţenii cu vârste peste 70 de ani care trăiesc în Ţările de Jos.

O interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii va rămâne în vigoare pe perioada celor trei zile ale scrutinului, deşi există excepţii pentru alegătorii care se prezintă la vot cu puţin timp înaintea închiderii secţiilor şi pentru personalul electoral.

Citeşte şi: Revista de satiră Charlie Hebdo, criticată după ce a publicat o caricatură cu regina Elizabeth şi Megan Markle

La acest scrutin s-au înscris 37 de partide. Înaintea votului, sondajele de opinie dau favorit partidul VVD, al premierului Mark Rutte, care ar urma să obţină 24% din sufragii. Pe poziţia a doua ar urma să se plaseze PVV, al liderului populist de extremă dreapta Geert Wilders, cu aproximativ 12% din intenţiile de vot.

Totuşi, rămâne neclar dacă precedenta coaliţie condusă de VVD va putea obţine suficiente voturi pentru a forma o majoritate. Primele rezultate ale alegerilor parlamentare sunt aşteptate miercuri seară.