DISTRIBUIȚI
sputnik

În secţiile de votare ce vor fi deschise în cadrul alegerilor locale de duminică în Republica Moldova va funcţiona un sistem de supraveghere video, a anunţat joi Comisia Electorală Centrală (CEC) la Chişinău, potrivit publicaţiei Ziarul Naţional din Chişinău, potrivit agerpres.

Acest sistem nu va avea conexiune la reţeaua internet, urmând să funcţioneze doar în ziua votului. El va fi pornit în momentul demarării operaţiunilor electorale de pregătire pentru deschiderea secţiei de votare – sigilarea urnelor de vot, verificarea existenţei listelor electorale, a buletinelor de vot, a ştampilelor, urmând să fie oprit înainte de intrarea în secţia de vot a primului alegător, a explicat Comisia.


Citește și : Diplomaţi americani, acuzaţi că ar fi încercat să intre într-o zonă unde se află o bază secretă rusă

Ulterior, sistemul va fi repornit în momentul în care va fi încheiat procesul de votare şi va rămâne în funcţiune pe parcursul numărării şi totalizării voturilor, după care va fi închis. Astfel, camerele video din secţiile de votare nu vor compromite secretul votului, menţionează Comisia electorală moldoveană.

Potrivit comisiei, ‘acest sistem reprezintă o măsură suplimentară de securizare şi asigurare a transparenţei procesului de votare, a operaţiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale’. ‘Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă şi al votării la locul aflării alegătorului’, a indicat în acelaşi timp Comisia electorală.

Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte şi vor putea fi utilizate în calitate de dovezi exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, conform Comisiei.

Citește și : Putin supervizează tiruri cu rachete strategice, în cadrul unor manevre militare de amploare