DISTRIBUIȚI
ONU

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul unui nou conflict militar în Libia, după ce feldmareșalul Khalifa Haftar a anunțat că plănuiește un asalt asupra capitalei țării, potrivit The Guardian, scrie Mediafax.

Khalifa Haftar a anunțat recent mai multe mișcări de trupe înaintea unui asalt planificat asupra capitalei Tripoli, unde se află și sediul Guvernului, condus de Fayez al-Serraj și sprijinit de Națiunile Unite. Haftar, care este sprijinit de Egipt, Emiratele Arabe Unite și Franța, a ocupat în ultimele săptămâni diverse zone din partea sudică a țării și a anunțat că plănuiește un atac împotriva teroriștilor care, spune el, s-ar afla la Tripoli.


Citește și : Ucraina: Poroşenko acceptă ca dezbaterea finală cu Zelenski să se desfăşoare pe stadionul Olimpic din Kiev

Antonio Guterres s-a aflat într-o vizită în Libia pentru a obține sprijin în legătură cu o conferință de reconciliere națională care ar urma să ducă la organizarea de alegeri la finalul acestui an. Feldmareșalul Haftar a refuzat să participe la o eventuală conferință, sporind temerile celor care susțin că acesta intenționează să instaureze un guvern autoritar sau chiar o dictatură militară.

„Sunt foarte îngrijorat de mișcările de trupe care au loc în Libia și de riscul de izbucnire a unui conflict. Soluția nu este una militară. Doar dialogul poate rezolva problema din Libia. Fac apel la calm și la reținere”, a scris Guterres pe Twitter.

Mai multe state, printre care și Arabia Saudită, i-au solicitat lui Haftar să dea dovadă de reținere, dar sub pretextul eradicării terorismului, acesta pare să încerce să preia controlul asupra întregii țări, notează The Guardian.

Războiul civil din Libia, declanșat după căderea regimului Gaddafi, în 2011, este o confruntare între forțele armate din zona estică a țării, conduse de Khalifa Haftar și forțele guvernamentale, sprijinite de ONU.

Citește și : 22 de civili sirieni au fost uciși de artileria regimului de la Damasc

Cu toate că Haftar a mai amenințat că va ataca Tripoli, pregătirile actuale par mult mai avansate. Miercuri au fost raportate confruntări în apropierea unui oraș aflat la 80 de kilometri de capitală. Armata Națională Libiană (forțele conduse de Haftar, n.r.) a anunțat pe Facebook că mai multe unități de armată se îndreaptă „spre regiunea de vest pentru a o curăța de grupările teroriste”, fără a da alte detalii.

Premierul Fayez al-Sarraj i-a cerut lui Haftar să renunțe la amenințări. Într-un comunicat emis miercuri, el a declarat: „(…) am declarat alertă generală pentru toți militarii și forțele de securitate”.