DISTRIBUIȚI
ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a exprimat joi regretul, într-un comunicat, în legătură cu faptul că experţi internaţionali nu au fost chemaţi să asiste la dezafectarea sitului de teste nucleare desfăşurată mai devreme în această zi de Coreea de Nord, informează AFP, potrivit agerpres.

Antonio Guterres ‘salută închiderea anunţată a sitului nuclear de la Punggye-ri de către Coreea de Nord’, se spune în comunicatul difuzat de purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric.


Citește și : Trump anunță că summitul cu Kim Jong Un nu va mai avea loc

Totodată, ‘este regretabil să experţi internaţionali nu au fost invitaţi să fie martori la această închidere a sitului’, subliniază comunicatul.

‘Secretarul general speră că această măsură de încredere va contribui la eforturile în curs pentru o pace durabilă şi la o denuclearizare veritabilă a peninsulei coreene’, mai adaugă textul.

Coreea de Nord a dezafectat joi situl său de teste nucleare situat în nord-estul ţării, în cadrul unei operaţiuni orchestrate de regimul de la Phenian şi care s-a dorit a fi un gest de bunăvoinţă.

La scurt timp după această ceremonie, preşedintele american Donald Trump a anulat desfăşurarea întâlnirii sale istorice cu omologul nord-coreean Kim Jong Un, prevăzută pentru 12 iunie la Singapore, invocând ‘furia’ şi ‘ostilitatea’ Coreei de Nord.

Citește și : Preşedintele sud-coreean a convocat o reuniune de urgenţă după anularea summitului SUA-Coreea de Nord