DISTRIBUIȚI

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat luni ‘deosebit de îngrijorat’ faţă de situaţia din Fâşia Gaza, unde 37 de palestinieni au fost ucişi de tiruri israeliene în cursul protestelor declanşate împotriva inaugurării ambasadei americane la Ierusalim, relatează France Presse, potrivit agerpres.

‘Vedem o înmulţire a conflictelor; conflictele vechi nu par să moară niciodată – sunt deosebit de îngrijorat astăzi având în vedere ştirile despre ceea ce se întâmplă în (Fâşia) Gaza, unde numeroase persoane au fost ucise’, a declarat Guterres într-o conferinţă de presă la Viena.


Citește și : Quim Torra este noul preşedinte al parlamentului catalan

Confruntări violente între manifestanţi palestinieni şi soldaţi israelieni s-au soldat cu cel puţin 37 de morţi şi sute de răniţi la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza, unde palestinienii au protestat împotriva inaugurării la Ierusalim a Ambasadei SUA în Israel.

Secretarul general al ONU, care s-a exprimat într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul austriac Sebastian Kurz, a pledat din nou pentru menţinerea acordului nuclear cu Iranul, abandonat de SUA, dar ‘foarte important pentru evitarea proliferării’ armelor nucleare.

‘Uneori, există şi veşti bune’, a remarcat el, menţionând recentul anunţ al Coreei de Nord, care s-a declarat pregătită să demonteze la sfârşitul lunii mai centrul de teste nucleare din Punggye-ri: ‘Închiderea ireversibilă a centrului este o măsură importantă de consolidare a încrederii care va contribui la eforturile viitoare pentru o pace durabilă şi denuclearizarea verificabilă a peninsulei’.

Citește și : Orban vs Soros: Ungaria va înăspri legea privind ONG-urile

‘Aştept cu nerăbdare ca această dinamică pozitivă să fie consolidată de summitul dintre preşedinţii SUA şi Coreei de Nord’, preconizat pentru 12 iunie în Singapore, a adăugat Guterres.