DISTRIBUIȚI
ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat vineri împotriva pericolului pe care îl reprezintă o „escaladare militară totală” în Siria, transmit Xinhua şi dpa, conform agerpres.

„Creşterea tensiunilor şi incapacitatea de a ajunge la un compromis pentru crearea unui mecanism de responsabilizare (pentru utilizarea de arme chimice în Siria) ameninţă să ducă la o escaladare militară totală”, a declarat Guterres în Consiliul de Securitate al ONU.


Citește și : Putin îl atenționează pe Macron împotriva oricărei ‘acţiuni necugetate şi periculoase’ în Siria ce ar putea avea ‘consecinţe imprevizibile’

„În contactele mele cu dv – şi mai ales cu membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate – am continuat să reiterez profunda mea îngrijorare legată de riscurile pe care le presupune actualul impas şi să subliniez necesitatea de a evita ca situaţia să scape de sub control. Exact acesta este riscul cu care ne confruntăm azi – ca lucrurile să scape de sub control. Este de datoria noastră comună să punem capăt” acestei situaţii, a insistat secretarul general al ONU.

Citește și : Ambasadorul UE în Rusia, rechemat pentru ‘consultări’ la Bruxelles în cazul Skripal, a revenit la Moscova

El a menţionat că Rezoluţia 2401 a Consiliului de Securitate care cere încetarea focului în Siria pentru a permite acordarea de asistenţă umanitară nu a fost pusă în aplicare şi a calificat drept „revoltătoare” informaţiile privind folosirea de arme chimice în Siria, deplângând totodată faptul că nu s-a ajuns la un acord în Consiliul de Securitate asupra unui mecanism pentru stabilirii responsabilităţii.

Guterres a subliniat însă că nu există o soluţie militară a conflictului sirian. „Soluţia trebuie să fie una politică, prin intermediul negocierilor intersiriene de la Geneva”, a declarat secretarul general al ONU.