DISTRIBUIȚI
Flag of the NATO, Huffington Post

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat miercuri la Bruxelles că o Serbie puternică şi prosperă înseamnă mai multă securitate şi stabilitate în Balcanii de Vest şi cooperarea cu Alianţa Nord-Atlantică asigură o mai mare securitate pentru Serbia şi partenerii săi din Alianţă, relatează agenţia agerpres .

Exprimându-se în cadrul unei conferinţe de presă cu preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, după reuniunea lor de la sediul NATO din Buxelles, Stoltenberg a declarat că parteneriatul NATO-Serbia progresează foarte bine.


Este bine să vezi că parteneriatul se consolidează în diferite moduri, a spus Stoltenberg, adăugând că nu există nicio contradicţie între neutralitatea militară şi parteneriatul puternic al Serbiei cu NATO.

Citiți și  : Iran : Preşedintele a criticat Arabia Saudită că a făcut apel la Israel să întreprindă lovituri militare împotriva Libanului

Stoltenberg a reiterat, de asemenea, că transformarea forţelor de securitate din Kosovo într-o armată ar putea avea loc doar în conformitate cu Constituţia.

La rândul său, Vucic a cerut ca misiunea KFOR să rămână în Kosovo. ”Am cerut ca ei (NATO) nu doar să nu-şi reducă prezenţa, ci s-o şi menţină neschimbată”, a declarat preşedintele sârb.

Vucic a afirmat că a vorbit şi despre decizia Serbiei de a fi neutră din punct de vedere militar, dar că va continua cooperarea, reciproc avantajoasă, cu NATO.

”I-am mulţumit lui Jens Stoltenberg şi statelor membre ale NATO – şi, în primul rând, trupelor KFOR – pentru menţinerea păcii şi a stabilităţii în Kosovo-Metohija. Rolul NATO în asigurarea siguranţei şi a securităţii poporului nostru, precum şi a locurilor noastre sfinte, este de o importanţă extraordinară”, a mai spus preşedintele Serbiei.