DISTRIBUIȚI
ONU

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a pus în gardă marţi la Cairo împotriva „urii faţă de musulmani”, după un atac ce a făcut 50 de morţi luna trecută în două moschei din Noua Zeelandă, informează France Presse din capitala egipteană, potrivit Agerpres.

Guterres s-a exprimat în faţa responsabililor Al-Azhar, celebra instituţie a islamului sunit cu sediul la Cairo, după o întâlnire cu marele imam Ahmed al-Tayeb.


Citește și : Explozie la o academie militară din Sankt-Petersburg. Cel puţin patru răniţi

„În lume, asistăm la o ură în creştere împotriva musulmanilor”, a declarat el în discursul său, criticând de asemenea „antisemitismul, rasismul şi xenofobia”.

El s-a referit la masacrul din 15 martie în două moschei din Christchurch în Noua Zeelandă, unde 50 de credincioşi au fost împuşcaţi mortal de un extremist de dreapta australian, precum şi la atacul armat dintr-o sinagogă la Pittsburg în 2018, care a făcut 11 morţi.

Guterres a pus în gardă de asemenea împotriva generalizării discursului de ură, care, a spus el, „penetrează publicul larg, se răspândeşte ca un incendiu prin intermediul reţelelor sociale”.

„Vedem că se răspândeşte în democraţii, precum şi în statele autoritare”, a adăugat el.

Citește și : Comisia Europeană salută acordul provizoriu privind consolidarea normelor UE în materie de protecţie a consumatorilor

După vizita sa la Al-Azhar, Guterres urmează să se întâlnească cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi la Cairo.

Duminică, el a asistat la summitul Ligii Arabe la Tunis, chemând la o cooperare consolidată între statele arabe.