DISTRIBUIȚI

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat vineri că este „profund îngrijorat” după recurgerea la forţă în Belarus împotriva manifestanţilor paşnici, subliniind că această criză poate fi rezolvată numai „de poporul belarus”, transmite AFP, scrie agerpres.

Exprimată într-un comunicat dat publicităţii, preocuparea sa are, de asemenea, în vedere „arestarea unor persoane care îşi exprimau drepturile democratice legitime”. Antonio Guterres mai este îngrijorat şi de „informaţiile în legătură cu tacticile de intimidare contra personalităţilor opoziţiei, presei” şi reprezentanţilor societăţii civile, a precizat documentul.


Citește și : Întâlnirile între prieteni sau familii, interzise în Birmingham pe fondul înmulţirii cazurilor de COVID-19 în Marea Britanie

„Criza actuală poate fi rezolvată numai de poporul belarus prin intermediul unui dialog larg şi incluziv, care trebuie să înceapă imediat în interesul stabilităţii”, a adăugat secretarul general al ONU, în timp ce preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, contestat de peste o lună, se va deplasa luni în Rusia, pentru a discuta cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Antonio Guterres „a lansat un apel autorităţilor să se abţină de la recurgerea la forţă” împotriva manifestanţilor paşnici şi „să se asigure că vor fi efectuate anchete aprofundate asupra acuzaţiilor de tortură şi rele tratamente aplicate persoanelor aflate în arest”, se mai menţionează în comunicat.

Citește și : Trump anunţă că Bahrein şi Israel îşi vor normaliza relaţiile

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko este acuzat că a fraudat alegerile prezidenţiale de la 9 august. O nouă mare manifestaţie a opoziţiei este aşteptată duminică la Minsk, a cincea de acest fel. La precedentele proteste au participat cel puţin 100.000 de persoane pentru a cere plecarea de la putere a actualului şef al statului.