DISTRIBUIȚI

În contextul pandemiei de COVID-19, lumea are nevoie de „un armistiţiu mondial pentru a stinge conflictele calde” şi în acelaşi timp trebuie să facă „totul pentru a evita un nou război rece”, a declarat marţi secretarul general al ONU, în deschiderea sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU, relatează AFP,potrivit agerpres.

„Este o direcţie foarte periculoasă”, a avertizat el, denunţând rivalitatea chino-americană crescândă în lume. Timp de o săptămână, reprezentanţii a 193 de ţări, inclusiv SUA şi China, vor lua de marţi cuvântul cu prilejul Adunării Generale care se desfăşoară în mediul virtual în acest an, din cauza pandemiei.


Citește și : Trump i-a sunat pe deputaţii scandinavi care l-au propus la Premiul Nobel pentru Pace

„Lumea noastră nu va suporta un viitor în care cele mai mari două economii vor împărţi planeta de o parte şi de alta a unei mari fracturi, fiecare cu propriile sale reguli comerciale şi financiare, propriul internet şi propriile capacităţi în materie de inteligenţă artificială”, a subliniat el.

Antonio Guterres a reamintit, de asemenea, că a cerut încă din luna martie o încetare a ostilităţilor pentru a facilita lupta împotriva pandemiei.

„A venit momentul să dăm împreună un nou impuls păcii şi reconcilierii. Fac apel la comunitatea internaţională să-şi intensifice eforturile – sub conducerea Consiliului de Securitate – pentru a ajunge la o încetare a focului mondială până la sfârşitul anului”, a declarat şeful ONU, exprimându-şi satisfacţia pentru susţinerea primită pe această temă din luna martie.

În teren totuşi puţine lucruri s-au concretizat.

Vezi și : Un guru celebru în Rusia a fost ARESTAT de forțele speciale – VIDEO

„Anumite mişcări armate au răspuns prezent – în Camerun, Columbia, Filipine şi în alte părţi – chiar dacă aceste armistiţii pe care le-au anunţat nu au fost menţinute”, a recunoscut el.

Printre evoluţiile pozitive, secretarul general a menţionat Sudanul şi noua sa putere, Afganistanul şi începutul negocierilor de pace interafgane şi Siria, unde există o încetare a focului în regiunea Idleb care este respectată de mai multe luni.