DISTRIBUIȚI

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a mărturisit marţi unor diplomaţi că s-a gândit în mod serios să-şi vândă reşedinţa oficială din Manhattan, din centrul metropolei americane New York, pentru a ajuta organizaţia să depăşească criza bugetară gravă în care se află, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Primul lucru pe care l-am făcut atunci când am ajuns a fost să întreb dacă pot să vând reşedinţa’, a declarat Guterres, care a preluat funcţia în ianuarie 2017.


Citește și: O femeie din Bangladesh va sta 42 de ani la închisoare pentru terorism

ONU se confrunta atunci cu o ‘gaură’ de 1,5 miliarde de dolari în bugetul pentru operaţiunile de menţinere a păcii, precum şi cu deficit de 492 milioane de dolari în bugetul ordinar, din cauza restanţelor statelor membre.

‘Nu glumesc, e o poveste adevărată’, a spus Guterres în faţa unui comitet bugetar al ONU.

Reşedinţa oficială a secretarului general al ONU este o casă cu patru etaje şi grădină, cu vedere spre East River, în cartierul înstărit Sutton din Manhattan. Ea a fost oferită organizaţiei de un miliardar în 1972, iar valoarea sa este estimată la mai multe zeci de milioane de dolari.

Citește și: Un balon cu aer cald S-A PRĂBUȘIT în Germania: 11 oameni sunt răniți! – FOTO

Guterres a explicat însă că a descoperit rapid că acordurile încheiate între ONU şi SUA, ţara gazdă a organizaţiei, nu îi dădeau posibilitatea să cedeze acest imobil.

Secretarul general a mai spus că finanţele ONU se găsesc într-o stare ‘critică’ şi că organizaţia se îndreaptă spre probleme serioase de trezorerie spre sfârşitul anului, chiar şi în ipoteza optimistă că toate statele membre îşi vor plăti contribuţiile integral şi la timp.