DISTRIBUIȚI
REUTERS

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat duminică acordul de împărţire a puterii semnat între cei doi lideri rivali în Afganistan şi i-a îndemnat să-şi continue eforturile în favoarea păcii, potrivit AFP, DPA şi Reuters, scrie agerpres.

„Salut decizia luată de conducătorii politici afgani de a-şi rezolva diferendele şi a forma un guvern incluziv”, a declarat Stoltenberg, după ce preşedintele Ashraf Ghani şi rivalul său Abdullah Abdullah au semnat un acord de împărţire a puterii care pune capăt unei îndelungate crize politice, o iniţiativă care ar putea favoriza discuţiile de pace interafgane.


Citește și : Rusia raportează încă 9.709 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus

În cadrul acestui acord, Abdullah Abdullah va conduce consiliul dedicat negocierilor de pace şi mai mulţi dintre membrii echipei sale vor fi integraţi în guvern.

Abdullah Abdullah contesta rezultatele alegerilor organizate în septembrie şi anunţase formarea unui guvern paralel ceva mai devreme în cursul anului, slăbind poziţia guvernului lui Ashraf Ghani într-un moment în care SUA încearcă să facă să progreseze procesul de pace început cu talibanii pentru a pune capăt celor 19 ani de război.

Citește și : Pandemia noului coronavirus a ‘topit’ averile miliardarilor britanici

Agasat de diferendul dintre cei doi politicieni, în pofida unei deplasări a secretarului de stat Mike Pompeo la Kabul în martie pentru a încerca o mediere, guvernul american prevăzuse reducerea ajutoarelor pentru Afganistan cu un miliard de dolari din cauza impasului politic. Nu se ştie în acest stadiu dacă acordul intervenit duminică va permite restabilirea acestor ajutoare.