DISTRIBUIȚI
Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sosit sâmbătă în Afganistan, înaintea ceremoniei de semnare a unui acord între SUA şi talibani la Doha, în Qatar, a comunicat Alianţa, potrivit dpa, scrie agerpres.

La Kabul, Stoltenberg va avea întâlniri cu preşedintele Ashraf Ghani şi cu alţi oficiali afgani.


Citește și : Turcia afirmă că a distrus o ‘instalaţie de arme chimice’ în nord-vestul Siriei

El va susţine în cursul după-amiezii o conferinţă comună cu Ghani şi cu ministrul american al apărării, Mark Esper.

La sosire, Jens Stoltenberg s-a întâlnit cu şeful guvernului afgan, Abdullah Abdullah.

Secretarul general a afirmat că NATO îşi va menţine prezenţa în Afganistan până când în această ţară va fi realizată o pace durabilă, a transmis biroul premierului Abdullah.

Ambii oficiali au subliniat că sâmbătă este o ‘zi istorică’ pentru Afganistan.

‘Sunt încântat să mă aflu aici în această zi istorică. Sperăm că acest pas va deschide drumul către pace şi stabilitate permanente în Afganistan’, a declarat Stoltenberg, citat în comunicat emis de guvernul de la Kabul.

Acordul ce urmează să fie semnat la Doha va deschide calea pentru retragerea trupelor americane din Afganistan, după aproape 18 ani de război, şi pentru negocieri de pace, notează AFP.

Textul, negociat timp de un an şi jumătate în Qatar, va fi semnat la ora 12.45 GMT de emisarul Washingtonului, Zalmay Khalilzad, şi de şeful politic al talibanilor, Abdul Ghani Baradar, în prezenţa secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo.

Citește și : O delegaţie a PE care anchetează un presupus conflict de interese al premierului ceh afirmă că a primit ameninţări cu moartea

În jur de 30 de state vor fi reprezentate la ceremonia de la Doha, nu însă şi guvernul afgan, care a trimis totuşi o mică delegaţie pentru o ‘primă luare de contact’ cu talibanii.

Potrivit presei afgane, SUA vor organiza în paralel o ceremonie cu guvernul afgan la Kabul, tot în cursul după-amiezii.

După ceremonii, ar urma să înceapă în scurt timp negocieri interafgane, într-un oraş ce urmează a fi stabilit, în trecut vorbindu-se despre Oslo.