DISTRIBUIȚI
epa

Uniunea Europeană ar trebui să adopte sancţiuni împotriva Turciei dacă aceasta va continua să încalce drepturile omului şi suveranitatea Greciei în Mediterana de Est, afirmă cancelarul austriac Sebastian Kurz, potrivit DPA și agerpres.

„Este periculos să lăsăm impresia că folosim standarde duble. Este corect să adoptăm sancţiuni împotriva Belarusului, dar ce facem cu Turcia?”, a spus Kurz într-un interviu pentru cotidianul italian La Repubblica.


Citește și: Mii de maghiari au ieșit în stradă pentru păstrarea independenţei Universităţii de Teatru şi Film

În Turcia „există jurnalişti şi membri ai opoziţiei în închisoare. Iar acum are loc o încălcare a dreptului internaţional împotriva Greciei. Iar noi ce facem? Din punctul meu de vedere, nu este sustenabil să acceptăm mereu comportamentul” preşedintelui turc Recep Tayyip Edrogan, a adăugat el.

„Vrem să fi trasate linii roşii clare. Iar dacă ele sunt încălcate, vrem să existe consecinţe, până la sancţiuni. Grecia este membru al UE şi, pentru mine, comportamentul Turciei este inacceptabil”, a mai spus Kurz.

Citește și: RĂZBOIUL declarațiilor între Germania și Rusia continuă

Grecia şi Turcia sunt blocate într-o dispută privind explorările de gaz în larg. UE este de partea Turciei, spunând că Ankara face prospecţiuni pentru gaz natural în ape care fac parte din zona economică exclusivă a Atenei, notează AFP.

În interviu, Kurz l-a acuzat de asemenea pe Erdogan că se foloseşte de „migranţi ca armă de şantaj împotriva UE”, făcând referire la trecerile ilegale de frontieră între Turcia şi Grecia.