DISTRIBUIȚI
Daily Express

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, sugerează o abordare mai flexibilă pentru a ajuta blocul comunitar să-şi rezolve problema de lungă durată referitoare la migraţie, relatează joi dpa, potrivit agerpres.

Kurz a spus că, în loc să se continue promovarea sistemului de distribuire a solicitanţilor de azil în statele UE pe baza unor cote obligatorii, mai degrabă ar trebui ca ţările membre să aibă abordări special concepute pentru a exprima ‘solidaritatea’ cu partenerii UE.


Citeşte şi: Apar noi detalii năucitoare în cazul Khashoggi. Unul dintre călăi a studiat medicină legală în Australia

”Acest lucru înseamnă că fiecare stat trebuie să aibă o contribuţie atunci când poate şi unde are logică”, a adăugat şeful executivului austriac, care participă la Summitul UE de la Bruxelles.

Pe agenda zilei de joi a summitului european figurează politica europeană privind migranţii şi cooperarea cu ţările de origine şi cele de tranzit.

Citeşte şi: Republica Moldova a semnat cu Turcia cinci noi acorduri bilaterale

De asemenea, este prevăzută o dezbatere despre reforma regulilor europene privind azilul, deşi nu este de aşteptat niciun progres în această privinţă, ţinând cont de blocajul referitor la repartizarea solicitanţilor de azil în ţările UE pe baza unor cote obligatorii.

În prima zi a reuniunii, miercuri, liderii ţărilor membre nu au reuşit să deblocheze negocierile privind Brexit-ul, cu cinci luni şi jumătate înaintea retragerii efective a Marii Britanii din blocul comunitar.