DISTRIBUIȚI
Daily Express

Austria trebuie să depună toate eforturile în timpul preşedinţiei sale în Uniunea Europeană (UE) pentru a reduce tensiunile din Europa, a declarat joi cancelarul austriac Sebastian Kurz în timpul unui discurs susţinut în faţa membrilor principalului partid de centru-dreapta din Germania, informează vineri DPA, potrivit agerpres.

Austria are o bună ocazie de a întări aceste relaţii datorită localizării sale în centrul Europei şi a relaţiilor sale cu Europa de Est, a declarat Kurz în faţa a circa 3.000 de membri ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU) conduse de cancelarul german Angela Merkel, care s-au reunit în statul Turingia din estul Germaniei.


Citește și: Fosta preşedintă sud-coreeană a primit la recurs 25 de ani de închisoare

El a declarat că unul dintre motivele pentru care Europa „pârâie la încheieturi” îl constituie afluxul amplu de migranţi din ultimii ani, care a pus la încercare capacitatea unor ţări de a gestiona această problemă şi a dus la creşterea animozităţii între grupurile pro- şi antiimigranţi.

Toate acestea arată că Europa „se sprijină pe frontierele sale atunci când nu există frontiere externe care să funcţioneze”, a adăugat el.

Summitul UE care a avut loc în iunie a ajutat la stabilirea unui nou „trend” în Europa, pentru că în prezent oamenii se gândesc diferit la această situaţie, a spus Kurz, adăugând că acum mulţi se concentrează pe întărirea Agenţiei Europene pentru Gestionarea Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (Frontex).

Se fac de asemenea eforturi pentru a susţine Grecia şi Italia, care preiau o bună parte dintre migranţi şi care se simt adesea abandonate de celelalte ţări ale Europei.

„Vedem acum că mai puţini oameni iau această rută. Vom găsi o cale pentru a pune capăt deceselor”, a declarat el cu referire la numărul mare de migranţi care mor în timpul traversărilor periculoase pe Mediterana.

Evenimentul a avut acelaşi motto ca şi preşedinţia prin rotaţie a Austriei: „O Europă care să protejeze”.

Citește și: Sute de polițiști au fost arestați în Mexic. Mulți dintre ei nici măcar nu erau autorizați

Kurz, lider conservator de 31 de ani şi unul dintre cel mai vocali lideri antiimigraţie din Europa, a pledat pentru o securitate mai mare la frontiere, în condiţiile în care UE se luptă în continuare cu sosirile de imigranţi şi cu gestionarea frontierelor sale interne şi externe.

În ultimele opt luni, Austria este condusă de o coaliţie formată din Partidul Poporului (conservator) condus de Kurz şi de Partidul Libertăţii (extrema dreaptă). Sebastian Kurz doreşte ca executivul său de dreapta să stabilească punţi de legătură, în condiţiile în care Europa de Vest cunoaşte dispute cu ţările din Europa Centrală şi cu Rusia asupra mai multor probleme, printre care migraţia şi sancţiunile aplicate împotriva Moscovei în contextul războiului din Ucraina.

Acesta a fost singurul eveniment la care a participat Kurz în timpul actualei sale vizite în Germania. El este aşteptat să revină în octombrie, când Uniunea Creştin-Socială, sora bavareză a CDU, va încerca să-şi menţină majoritatea în cadrul alegerilor locale pentru parlamentul din Bavaria.