DISTRIBUIȚI
Der Spiegel

Preşedintele camerei inferioare a parlamentului austriac, Wolfgang Sobotka, a stabilit data de luni, 27 mai, pentru supunerea la vot a unei moţiuni de neîncredere prezentate de opoziţie împotriva cancelarului conservator Sebastian Kurz, a cărui poziţie a fost slăbită de plecarea din executiv a foştilor săi parteneri de coaliţie, Partidul Libertăţii (FPOe, de extremă dreapta), în urma scandalului ‘Ibiza-gate’, transmite AFP, potrivit agerpres.

Wolfgang Sobotka, membru, ca şi Sebastian Kurz, al Partidului Poporului (OeVP), a precizat că a considerat preferabil, ‘pentru a avea o discuţie calmă şi factuală’, ca moţiunea să fie examinată după scrutinul european de duminică.


Citeşte şi: Trump este deschis unui dialog cu Iranul şi aşteaptă primul pas al Teheranului

După prăbuşirea coaliţiei între conservatori şi extremiştii de dreapta în urma unei înregistrări video compromiţătoare pentru liderul FPOe, vicecancelarul Heinz-Christian Strache, criza politică se amplifică în Austria şi îi ameninţă acum poziţia tânărului cancelar Sebastian Kurz, în vârstă de 32 de ani.

Moţiunea a fost depusă de un mic partid ecologist, Jetzt (Acum), dar social-democraţii şi Partidul Libertăţii (FPOe, de extremă dreapta) nu au exclus să o susţină, ceea ce le-ar permite să constituie o majoritatea pentru a determina căderea şefului guvernului înaintea alegerilor legislative anticipate anunţate pentru luna septembrie.

Mai mult chiar, ministrul de interne demis, Herbert Kickl, citat de cotidianul austriac Oesterreich, a declarat marţi că Partidul Libertăţii va susţine un eventual vot de neîncredere în cancelarul Kurz.

Legislativele anticipate au fost convocate de Kurz după publicarea, vineri, în presa germană a unor extrase dintr-o înregistrare video în care Strache, filmat cu camera ascunsă într-o vilă de la Ibiza în 2017, promitea contracte publice în schimbul sprijinului electoral pe care i l-ar fi acordat o pretinsă nepoată a unui oligarh rus.

Citeşte şi: Trump este deschis unui dialog cu Iranul şi aşteaptă primul pas al Teheranului

Scandalul, care bulversează scena politică din Austria cu câteva zile înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, a provocat demisia lui Strache din toate funcţiile, iar ulterior plecarea tuturor celorlalţi miniştri ai FPOe din guvern.

Mai mulţi responsabili ai opoziţiei afirmă că şeful guvernului trebuie la rândul lui să-şi depună mandatul înaintea alegerilor anticipate.

‘Vrem ca întregul guvern de tranziţie să fie format din experţi, întrucât considerăm că doar această soluţie poate aduce încredere şi stabilitate în această etapă dificilă’, au indicat marţi social-democraţii din SPOe.