DISTRIBUIȚI
Kurier

Tânărul lider al conservatorilor austrieci, Sebastian Kurz, câştigătorul alegerilor legislative din 15 octombrie, a anunţat marţi că invită Partidul Libertăţii din Austria (FPO, extrema dreaptă) la negocieri exclusive în vederea formării unei coaliţii de guvernare, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Am decis să-l invit pe Heinz-Christian Strache (liderul FPO) la negocieri pentru formarea unui guvern’, a declarat Kurz în timpul unei conferinţe de presă la Viena, subliniind că a avut deja discuţii preliminare ‘foarte constructive’ cu acesta.


‘Austria merită formarea rapidă a unui guvern stabil’, a adăugat Kurz, exprimându-şi speranţa să reuşească ‘înainte de Crăciun în orice caz’.

Citeşte şi: Grecia rămâne fără ştiri două zile. Reporterii au intrat în GREVĂ

Acest demers este foarte aşteptat, Kurz şi Strache (foto) dând în ultimele zile tot mai multe semnale în acest sens, în timp ce cancelarul social-democrat aflat la sfârşit de mandat, Christian Kern, a anunţat că se pregăteşte să intre în opoziţie, după zece ani în care a format o mare coaliţie cu conservatorii.

Dacă vor reuşi, actualele negocieri guvernamentale vor deschide calea spre revenirea la putere a FPO, la 17 ani după ce a fost invitat în anul 2000 de un alt conservator, Wolfgang Schussel. La acea dată, o astfel de iniţiativă a provocat nemulţumire pe plan european.

Citeşte şi: Cei mai mari idioţi ai secolului! Aşa au fost numiţi patru tineri australieni care au înotat în apele crocodililor

Cu toate acestea, Sebastian Kurz a dat marţi asigurări că ‘o orientare proeuropeană clară’ este absolut necesară pentru a intra în guvernul său.

Kurz şi al său Partid Creştin-Democrat (OVP) au câştigat alegerile legislative din 15 octombrie cu 31,5% din voturi, depăşind-i pe social-democraţi (26,9%) şi pe cei din FPO (26%).

La 31 de ani, Kurz va deveni cel mai tânăr lider din lume.