DISTRIBUIȚI
euractiv.de

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anunţat vineri că l-a invitat în ţara sa pe preşedintele Belarus, Alexandr Lukaşenko, transmite DPA, potrivit agerpres.

Uniunea Europeană a ridicat în 2016 sancţiunile impuse lui Lukaşenko, acuzat de conducere autoritară. Liderul de la Minsk nu a mai vizitat Austria din 2002, reaminteşte DPA. Alte sancţiuni europene sunt încă în vigoare, un exemplu fiind embargoul privind vânzarea de armament către Belarus.


Citește și: Alegeri în Ucraina: Generația MAIDAN, între eșecuri, dezamăgiri și perseverență

Preşedintele fostei republici sovietice, aflat la putere de aproape 25 de ani, l-a primit vineri pe cancelarul austriac. Conform transcrierii oficiale a întrevederii, Kurz i-a declarat lui Lukaşenko că este „foarte încântat că în următoarele şase luni veţi putea probabil să vizitaţi Austria” şi că „vom putea să ne aprofundăm relaţiile pas cu pas”.

Lukaşenko a apreciat că „Uniunea Europeană este în prezent unul din stâlpii stabilităţii planetei noastre” şi a arătat că ţara sa este deschisă unei colaborări apropiate. „Trebuie ţinut seama întotdeauna de interesele naţionale”, a adăugat el.

Citește și: American Airlines își suspendă zborurile spre Venezuela

DPA menţionează legăturile strânse pe care liderul belarus le păstrează cu Moscova, precum şi relaţiile apropiate cu Rusia prin care se distinge Austria în cadrul Uniunii Europene, chiar şi după anexarea Crimeei în urmă cu cinci ani. Agenţia reaminteşte că preşedintele rus Vladimir Putin a dansat anul trecut cu şefa diplomaţiei austriece, Karin Kneissl, la nunta acesteia.