DISTRIBUIȚI
Foreign Policy

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a vorbit joi despre ‘suspiciunea’ că în operaţiunile de salvare a refugiaţilor conduse de unele ONG-uri pe Marea Mediterană există ‘cel puţin o coordonare informală cu traficanţii de persoane’, nu pentru a salva migranţii, ci mai degrabă pentru a-i ajuta să ajungă în Europa, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.

‘Ceea ce se întâmplă acum cu (nava umanitară n.red) Aquarius este că unii suspectează existenţa cel puţin a unei coordonări informale cu traficanţii de persoane’, a declarat Kurz la conferinţa de presă de la finalul summitului european informal pe care l-a găzduit la Salzburg şi care a avut pe agendă ca principale teme migraţia şi negocierea Brexitului.


Citește și : Viktor Orban : UE nu ar trebui să „pedepsească” Londra pentru Brexit

‘Aquarius o ia înaintea gărzii de coastă libiene în operaţiunile de salvare, nu pentru a salva vieţi, ci înainte de toate pentru a aduce persoanele în Europa’, a explicat şeful guvernului austriac.

În opinia sa, ‘numai atunci când oamenii ajung în apele noastre de coastă (europene) este valabilă din punct de vedere legal obligaţia Uniunii Europene de a aduce aceste persoane în Europa’, el menţionând că astfel de cazuri sunt puţine în prezent, majoritatea migranţilor fiind salvaţi în apropierea coastelor africane, unde acţionează navele ONG-urilor.

Cancelarul austriac a apreciat că se impune o ‘schimbare de sistem’, care să însemne pentru UE ‘parteneri puternici’ în Africa, ţări care ‘să fie eficiente’ în combaterea imigraţiei ilegale, cum este cazul Egiptului.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat şi el la aceeaşi conferinţă de presă că Egiptul trebuie să fie un punct de sprijin pentru o cooperare extinsă cu Africa în combaterea imigraţiei ilegale.

‘Îl voi întâlni duminică pe preşedintele (egiptean) al-Sissi pentru a face acest dosar să avanseze şi voi contacta de asemenea alţi parteneri africani în următoarele săptămâni’ pentru a stabili o ‘cooperare consolidată’, a anunţat Tusk, citat de AFP.

Citește și : Cel puţin trei morţi în urma unui atac armat produs în statul american Maryland

Vorbind despre acest subiect la o altă conferinţă de presă, cancelarul german Angela Merkel a estimat că acordul încheiat între UE şi Turcia pentru stăvilirea valului migrator ar trebui să servească drept model pentru acorduri similare cu ţările din nordul Africii. Prin acest acord încheiat în anul 2016 Turcia s-a angajat să oprească plecările migranţilor către Europa în schimbul unui ajutor financiar din partea UE destinat migranţilor aflaţi pe teritoriul turc.