DISTRIBUIȚI
Reuters

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz nu intenţionează să revină vreodată în politică, a relatat duminică DPA, potrivit agerpres.

”Acest lucru înseamnă pentru totdeauna. Exclud permanent o revenire”, a declarat Kurz pentru publicaţia Kronen Zeitung, în primul său interviu după retragerea din viaţa politică.


Citeşte şi: UK impune noi sancţiuni împotriva Rusiei – Black News

Prezenţa sa la congresul din 14 mai al Partidului Popular Austriac (ÖVP) va avea drept scop doar să îl sprijine pe succesorul său, Karl Nehammer, a precizat fostul şef al executivului de la Viena.

”Încă urmăresc evoluţiile geopolitice foarte atent, pur profesional”, a spus el.

Sebastian Kurz a demisionat din funcţia de cancelar în 2021 şi ulterior s-a retras din viaţa politică. În prezent el lucrează ca strateg global pentru miliardarul american Peter Thiel.

Printre altele, Kurz este cercetat pentru presupuse declaraţii false în faţa comisiei de anchetă în scandalul ‘Ibizagate’, care a zguduit Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ) şi a distrus alianţa încheiată de conservatori cu acest partid de extremă dreapta în mai 2019.

După ce fostul lider al FPÖ Heinz-Christian Strache a fost surprins cu o cameră ascunsă în 2017, în timpul unei vacanţe în Ibiza, în timp ce promitea contracte publice în schimbul unei finanţări oculte pentru campania sa electorală, anchetele pentru acte presupuse de corupţie s-au înmulţit împotriva clasei politice austriece.

Citeşte şi: 60 de morţi într-o şcoală bombardată din estul Ucrainei – Black News

La începutul acestui an, au fost dezvăluite scrisori din timpul coaliţiei guvernamentale din 2017-2019 formate din ÖVP şi Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ) şi din coaliţia începută în 2020 între ÖVP şi Verzi.

Acestea erau co-redactate de Sebastian Kurz şi includeau numiri în funcţii înalte, precum cele de la tribunale superioare, Banca Naţională şi de la nivelul Uniunii Europene. Publicarea acestor scrisori a provocat stânjeneală mai ales în rândul ecologiştilor, care s-au angajat în mod constant să promoveze transparenţa.