DISTRIBUIȚI
Foreign Policy

 Cancelarul austriac Sebastian Kurz a avertizat miercuri că situaţia de excepţie în care se află ţara sa din cauza coronavirusului va dura „foarte, foarte mult timp”, prezicând că „lumea va fi apoi complet diferită”, potrivit AFP, transmite și agerpres.

Cu 1.471 de cazuri de COVID-19 declarate la o populaţie de 8,8 milioane de locuitori, Austria trăieşte de luni într-o cvasiizolare, iar economia îi funcţionează „la minimum”, a relatat şeful guvernului într-un interviu acordat canalului Krone.tv.


Citește și: Polonezii dau dovadă de solidaritate în fața pandemiei de coronavirus

Consecinţele pandemiei mondiale „ne vor ocupa încă luni întregi”, a avertizat el, promiţând că „va face totul pentru a susţine întreprinderile şi a garanta locurile de muncă”.

Liderul conservatorilor austrieci, care guvernează împreună cu Verzii, a recunoscut că această criză ridică semne de întrebare asupra paradigmei mondializării şi va avea consecinţe „asupra modului în care ne comportăm unii cu alţii şi în care trăim”.

Sebastian Kurz şi-a exprimat regretul pentru faptul că, în cadrul UE, „solidaritatea nu funcţionează atunci când lucrurile devin serioase”.

Austria însăşi a fost criticată de către Italia, vecina sa, când săptămâna trecută şi-a închis peste noapte graniţa cu această ţară.

O responsabilă a Agenţiei naţionale pentru ocuparea forţei de muncă (AMS) de la Viena a avertizat miercuri că şomajul va „creşte masiv”. Aceasta a indicat că 450 de întreprinderi au depus o cerere de şomaj parţial doar în ziua de luni.

Citește și: Republica Moldova anunță primul deces provocat de COVID-19

Austria, una dintre cele mai prospere ţări din Europa, a înregistrat o rată de creştere de 1,6% în 2019, peste media UE. Ţara a realizat un excedent bugetar în 2018 şi 2019 (0,7%).

Ministrul de finanţe, Gernot Blümel, a prognozat miercuri că ţara va avea un deficit de cel puţin 1% din PIB în acest an.

Austria a anunţat săptămâna trecută o deblocare a 4 miliarde de euro pentru a evita insolvabilitatea companiilor, a favoriza menţinerea salariaţilor în câmpul muncii şi a sprijini angajaţii independenţi împotriva COVID-19.