DISTRIBUIȚI
Foreign Policy

Trecutul nazist al Austriei i-a dat o responsabilitate de a lupta pentru evrei atât în Israel precum şi în ţară, a declarat vineri cancelarul austriac Sebastian Kurz, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Lideri austrieci şi supravieţuitori ai Holocaustului din Israel s-au reunit la Viena pentru a comemora pogromurile naziste împotriva evreilor comise în urmă cu 80 de ani, în noiembrie 1938.


Citește și : Liberalii europeni și-au lansat campania cu mesaje împotriva naționaliștilor și populiștilor

„Vă pot asigura că astăzi Austria este o ţară diferită”, a spus cancelarul Kurz.

„Responsabilitatea noastră istorică nu se sfârşeşte la graniţa austriacă sau europeană „, a adăugat cancelarul austriac, subliniind obligaţiile Austriei faţă de Israel.

Preşedintele parlamentului austriac, Wolfgang Sobotka, a cerut iertare în numele Austriei, care făcea parte din Germania nazistă între 1938 şi 1945.

Lideri ai Partidului Libertăţii (FPOe), de extremă dreaptă, care formează o coaliţie cu conservatorii lui Kurz, au participat la acţiunea de comemorare, dar nu au ţinut discursuri.

Guvernul israelian a evitat contactul cu miniştrii membri ai FPOe, partid care a atras foşti nazişti ca membri după cel de-al Doilea Război Mondial.

Citește și : 35.000 de refugiaţi şi solicitanţi de azil în Malawi vor rămâne în curând fără hrană (ONU)

În aşa-numita Noapte de Cristal sau Noaptea Sticlei Sparte, naziştii au distrus mii de case evreieşti, magazine şi sinagogi. Cel puţin 30 de evrei au fost ucişi şi 7.800 au fost reţinuţi în numai câteva zile în Austria.

Pogromurile au anticipat genocidul din anii următori, inclusiv uciderea a aproximativ 66.000 de evrei austrieci.

Rabinul american Arthur Schneier, născut la Viena, a povestit vineri cum cei mai mulţi dintre colegii şi prietenii săi de la şcoală deveniseră peste noapte ca nişte străini, făcând referire la evenimentele din noiembrie 1938.

„Am început să cunosc ce e mai bun şi mai rău în oameni devreme în viaţa mea”, a spus el. „Cred cu tărie că partea bună va prevala în rândul oamenilor „, a adăugat rabinul Arthur Schneier.