DISTRIBUIȚI
RFI Romania

Noul cancelar conservator Sebastian Kurz a afirmat marţi că doreşte „să aprofundeze” relaţiile bilaterale dintre Austria şi Israel, al cărui guvern a făcut cunoscut că, deocamdată, nu va avea contacte directe cu miniştrii proveniţi din rândurile partidului de extrema dreaptă FPOe prezenţi în cabinetul de la Viena, relatează AFP.

„Este indicat clar în programul nostru de guvernare că dorim să aprofundăm relaţiile bilaterale cu Israelul”, a scris Sebastian Kurz pe contul său de Twitter, după ce s-a întâlnit cu ambasadoarea statului evreu la Viena, în prima zi a mandatului său, conform agerpres .


Sebastian Kurz a încredinţat Partidului Libertăţii (FPOe, de extremă dreapta) şase portofolii, printre care cel al Internelor, Apărării şi Externelor, în cabinetul său alcătuit din 13 miniştri care a intrat în funcţie luni.

Citește și : O reţea militară de excepţie de acum 4.000 de ani a fost descoperită în Siria

Guvernul israelian a făcut cunoscut că premierul Benjamin Netanyahu se află în „contact direct” cu omologul său austriac, lider al Partidul Poporului (OeVP, creştin-democrat), şi că, „deocamdată, Israelul va păstra relaţii de lucru la nivel de înalţi funcţionari cu ministerele conduse de FPOe”.

Sebastian Kurz a reacţionat luni seară la acest anunţ declarându-se „optimist” că va putea „să înlăture aceste rezerve în următoarele luni”.

La rândul său, liderul FPOe, vicecancelarul Heinz-Christian Strache, a afirmat luni că doreşte un „contact prietenesc, cinstit şi durabil” cu Israelul şi că partidul său este „unul dintre principalii actori” în lupta împotriva antisemitismului în Austria şi în Europa.

În anul 2000, Israelul şi-a suspendat relaţiile cu Austria pentru a protesta faţă de intrarea într-o coaliţie guvernamentală a FPOe, condus la acea dată de controversatul Joerg Haider.