DISTRIBUIȚI
RFI Romania

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a prezentat condiţiile în care ar aproba controversatul pachet de recuperare economică post-pandemie al Uniunii Europene, în declaraţii consemnate de ziarul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, informează dpa, potrivit agerpres.

„Când cheltuim sume mari din banii statului, trebuie cel puţin să ne asigurăm că aceşti bani se duc la sectoarele potrivite (…). Cel mai important, mai mult pentru cercetare şi dezvoltare în vederea (edificării) unei infrastructuri digitale bune, inclusiv pentru tranziţia tehnologică necesară unei mai bune protecţii a mediului”, a subliniat Kurz.


Citește și : Zeci de puşcaşi marini americani de la două baze de pe insula Okinawa sunt infectaţi cu coronavirus

Comentariile sale survin înaintea summitului special al UE de la 17-18 iulie, în perspectiva căruia mulţi speră prefigurarea unui acord asupra pachetului post-pandemie propus de Comisia Europeană în valoare de 750 miliarde de euro, între care 500 de miliarde sub formă de granturi şi 250 de miliarde împrumuturi menite să contribuie la refacerea economică a ţărilor membre.

Austria, alături de Danemarca, Olanda şi Suedia – reprezentând aşa-numitul grup Frugal Four, sau cei patru austeri – ar prefera ca banii să fie acordaţi mai curând sub formă de împrumuturi şi să fie condiţionaţi de reforme economice.

„Condiţionarea este necesară pentru ca banii să nu servească doar la astuparea unor găuri din buget”, a explicat cancelarul austriac, menţionând că ar dori ca ţările care primesc ajutor să îl ramburseze măcar parţial.

Citește și : Trump: Roger Stone a fost ţinta unei ‘vânători de vrăjitoare’ ilegală